До месеци цените на горивата може отново да скочат

10:19, 06 апр 22 25 1387 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няма фактори, които да говорят за понижаване цените на горивата. Това, което наблюдаваме в момента е задържане на цените на суровия петрол, тъй като американците освободиха стратегическите си запаси, но това е един краткосрочен ефект. Ще продължи 2-3 месеца и цените отново ще тръгнат нагоре, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането. Това заяви в ефира на bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Малки бензиностанции вече фалират

Продължава да поскъпва суровият петрол. Котировките тръгнаха нагоре, след като се чуха новини за възможност на въвеждане на ембарго на руския петрол от страна на ЕС. Има риск 20% от руския износ на петрол за света да изчезне. Най-важното, за да не видим някакви шокове, е да няма ембарго върху руския петрол“, добави той.

Бенчев посочи, че България е в топ 3 в Европа на страните без такси за цените на горивата, както и че сме и в топ 3 в Европа по най-ниска цена на горивата.

КЗК подозира две бензиностанции за картел при горивата

Ако преди известно време хората пълнеха половин или един резервоар по бензиностанциите, сега пълнят за определена сума. Това са 20,30,50 лв., което като количества е много по-малко, защото цената е по-висока. И ние, като търговци, нямаме никакъв интерес цените да бъдат високи, защото това намалява потреблението. Но няма какво да се направи в тази ситуация“, отбеляза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама