„Наспахте ли се, господин премиер?“: Сблъсък между ДПС и Кирил Петков

11:32, 08 апр 22 / Политика 25 1618 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Добро утро, господин министър-председател! Добре дошъл при работодателя си! Наспахте ли се? Спокоен ли сте?... Ние сме загрижени за психическото състояние на премиера! Напоследък всички го изнервяме. С тези думи депутатът от ДПС Йордан Цонев посрещна премиера Кирил Петков, който дойде за блиц контрол в парламента. Миналата седмица Кирил Петков не присъства на блиц контрола заради ангажименти, но опозицията го обвини, че се крие от страх.

ГЕРБ размахаха снимка на Петков: Бягал от блицконтрола

От ДПС попитаха с какви доказателства разполага премиерът, че Делян Пеевски е олигарх и медиен магнат. Този въпрос зададе от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Повод за думите му бе интервю на министър-председателя пред „Обзървър“.

Пред същото издание Петков казва, че Пеевски контролирал бившия премиер Бойко Борисов. Карадайъ пък заяви, че „всички знаят“, че сегашният министър-председател бил марионетка на бизнесмена Иво Прокопиев. „По ваш образ и подобие ли търсите покровител на г-н Борисов?“, попита Карадайъ, цитиран от Mediapool.

Петков: Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим

В отговор Петков заяви, че когато му задават такива въпроси, се чуди какъв е смисълът от парламента. „Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на тази институция, когато се задават такива въпроси. Тук трябва да се информираме за политиката на правителството и да не използваме обидни думи. Разликата между вас и мен е, че аз съм напълно независим“, обърна се той към ДПС.

Карадайъ му отвърна, че лъже, но ако не му харесва този термин, можел да използва фразата „първоаприлска фактологическа неточност“. „Става практика вихрушката на тази власт да лъже на ангро в много сложната ситуация, в която се намира. Ако понятието лъжа не ви харесва, може да ползвате и първоаприлска фактологическа неточност, но не всеки ден е първи април“.

ГЕРБ пък се ядосаха, че Петков бил казал, че от парламента нямало смисъл, чувайки само половината от изявлението на премиера. Те настояха премиерът да се извини. Наложи се председателят на парламента Никола Минчев да припомни контекста на изказването.

„Смисълът на парламента е дълбок и истински. В началото на 90-те г., когато правихме СДС, нашите американски приятели ни бяха пратили хора от демократическия институт. Един от високопоставените американци ни, тогава сенатор, каза - вижте скъпи приятели, в Капитолия има политически виц: ако нещо върви като пате, крачи като пате, крещи като пате, то е пате. Г-н премиер, ако повтаряш опорките на Прокопиев, назначаваш хора на Прокопиев, изводът е пате. Това е“, коментира на свой ред Йордан Цонев, цитиран от „24 часа“.

Има „алангле“ и „ангро“, но няма „алангро“

На въпрос на „Възраждане“ за блокираните край украинските брегове български моряци премиерът увери, че разговаря и с техните съпруги, и с капитана на плавателното средство край Мариупол. „Всичко, което зависи от нас го правим. Моряците имат храна за още девет дни“, добави той. От думите му стана ясно, че специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев, е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб.

Докато отговаряше на въпроса, от ГЕРБ-СДС се забавляваха с факта, че премиерът е проверил мястото, на което се намират моряците, през Google Earth. Последва лапсус от страна на Петков: „Единственият начин тези операции да работят е да влизаме в детайли. Не може да се говори алангро. Ако на вас ви е смешно, на тези хора там не им е. Животът на 15 души зависи от този детайл. Срамно е да се смеете по тази тема".

Десислава Атанасова от ГЕРБ отдели немалко парламентарно време, за да обясни, че дума в българския или в друг език като „алангро“ няма.

 ***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама