„Демократична България“ поиска кандидатурите за шеф на БНБ да се изтеглят

16:09, 08 апр 22 / Политика 25 1546 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като отношенията между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ станаха нажежени до червено, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова двете кандидатури за гуверньор на БНБ - на Любомир Каримански и Андрей Гюров, да бъдат оттеглени и процедурата да започне наново. Така по думите му напрежението в управляващата коалиция щяло да спадне. Вчера такава идея предложи и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

От самото начало казвам, че ако не се намери една обща кандидатура, около която коалицията да се обедини, ще има ескалация на напрежението“, коментира пред журналисти той. „Призивът ми е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да започнем на чисто. Надявам се да намерим фигура, около която по възможност да се търси подкрепата на целия парламент. Очевидно е, че около настоящите кандидати не може да се получи голямо мнозинство“, добави Иванов, като заяви, че остава оптимист да се намери рационално решение. 

Трябва отговорно да се седне за разговори, защото както виждате това започва да прелива в други теми и да блокира други решения. Трябва да спрем тези процеси в името на това, че България се намира в безпрецедентно положение“, коментира той, цитиран от пресцентъра на обединението.

Думите му вероятно се отнасят за блокираното за втори път заседание на бюджетната комисия и решението за АПИ заради избора на гуверньор на БНБ. То е за даване на разрешение на АПИ да изплати над 1 млрд. лв. на фирмите за пътно поддържане за извършени от тях ремонтни дейности. Вчера министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов обяви в парламента, че пътищата у нас вече не могат да бъдат ремонтирани и призова депутатите за спешни мерки, които да решат проблема. 

„Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ не отстъпват

В същото време заплашителният мутренски есемес срещу Любомир Каримански още повече изостри отношенията между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“. И двете партии обаче са категорични, че няма да отстъпят и ще продължат да се състезават за шефското място в БНБ. 

Продължаваме промяната“ има кандидат за БНБ. Той се казва Андрей Гюров - изключително достоен и качествен кандидат, който няма да бъде оттеглен“, заяви депутатът Михал Камбарев. Той отбеляза, че заплахата, която е получил Каримански, е недопустима. Той определи като абсурдно индиректното обвинение от страна на Тошко Йорданов, че заплахата е дошла от втория кандидат за БНБ - Андрей Гюров. Същото мнение изрази по-рано и премиерът Кирил Петков. 

Камбарев заяви, че коалицията не е разклатена, а споровете са нормални. Той заяви, че от самото начало „Продължаваме промяната“ са заявявали, че ще търсят най-добрите кандидати, предаде offnews.bg.

Има такъв народ също не отстъпва и се противопоставя на предложението на „Демократична България“. По-рано днес Ива Митева беше категорична, че парламентарната ѝ група няма да изтегли кандидатурата на Каримански въпреки заплахата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 12:30, 11 апр 22

Само искам искам искам от тези бееее

2 Той 13:27, 11 апр 22

Не се спряха да искат тези "умнокрасавци" значи!

3 Милена 14:37, 11 апр 22

Вече прозира как ДБ искат да набутат определен човек на поста

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама