Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

09:08, 09 апр 22 25 1591 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съединените щати ще окажат подкрепа в разследването на ракетната атака срещу Краматорск, съобщи говорител на Белия дом. При нападението, за което Москва и Киев се обвиняват взаимно, загинаха 50 души, десетки са ранени.

Евролидерите Урсула фон Дер Лайен и Жозеп Борел посетиха Украйна в знак на солидарност и подкрепа. Президентът Зеленски получи и въпросник, който е първата стъпка за членство в ЕС.

Украйна принадлежи към европейското семейство”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

„Жестокото лице на армията на Путин“: Фон дер Лайен отиде в Буча

С вас сме в мечтата ви за Европа. Скъпи Володимир, моето послание към вас днес е много ясно. Украйна принадлежи към европейското семейство. Чухме молбата ви - отчетливо и ясно. И сме тук, за да ви дадем първият положителен отговор. В този плик, скъпи Володимир, се намира важна стъпка към членство в ЕС. Въпросникът ще бъде в основата за нашата дискусия през следващите седмици. От тук започва вашият път към Европа, към Европейския съюз” каза Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен се ангажира, след попълване на въпросника, той да бъде разгледан във възможно най-кратки срокове. Преди Киев председателят на ЕК посети Буча, където по думите ѝ се е случило „нещо немислимо”.

Според президента Зеленски са необходими още по-строги санкции срещу Кремъл. Той благодари за подкрепата на Брюксел.

„За децата“: Русия удари гарата на Краматорск, жертвите са десетки

„Въпросът за санкциите, които обсъждахме днес, е дипломатическото оръжие на Европейския съюз срещу агресията на която и да е държава. Днес, за съжаление, сме изправени пред враг, държава, която иска да превземе и окупира чужди територии. Ето защо вярвам, че разработването и налагането на мащабни и всеобхватни санкции срещу Русия, както и на пресичането на възможностите за заобикалянето им, са най-правилното решение”, изтъкна Володимир Зеленски, цитиран от БНТ.

Стана ясно, че ЕС ще върне дипломатическото си представителство в Киев, след като временно го беше преместил в Полша заради руската инвазия. Украйна ще получи помощ за разследването на ракетните удари в Краматорск.

Промени в ръководството на руските въоръжени сили - според западни медии, начело на социалната операцията е назначен генерал, с богат опит в Сирия. Междувременно Русия затвори офисите и отне лицензите на 15 международни организации, сред които които „Амнести интернешънъл” и „Хюман райтс уоч”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:36, 12 апр 22

Браво след гибелта на путлер,Украйна ще бъде приета и в НАТО.Много ясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама