ОПЕК предупреди ЕС: Руският петрол няма алтернатива

10:44, 12 апр 22 / Свят 25 2418 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ОПЕК сподели пред Европейския съюз, че настоящите и бъдещи санкции срещу Русия могат да доведат до един от най-лошите шокове в доставките на петрол и ще бъде невъзможно да се заменят тези обеми. В същото време петролният картел даде знак, че няма да увеличи добивите, предаде БНР.

В понеделник представители на Европейския съюз проведоха разговори във Виена с представители на Организацията на страните износителки на петрол с оглед на призивите групата да увеличи добива и на фона на обмислянето в рамките на ЕС на потенциални санкции срещу руския петрол.

Горивата с нов рекорд

Потенциално бихме могли да видим загуба на повече от 7 милиона барела на ден от износа на руски петрол и други петролни дестилати в резултат на настоящите и на едни бъдещи санкции или други доброволни действия“, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, съобщи Ройтерс.

„Като се има предвид текущата перспектива за търсенето на петрол, би било почти невъзможно да се замени загубата в обеми от такъв мащаб“, допълни той.

На срещата ЕС повтори призива си към страните производителки на петрол да разгледат дали могат да увеличат доставките, за да помогнат за ограничаване на растящите цени на черното злато. Участвалите в срещата представители на ЕС също така посочиха, че ОПЕК носи отговорност да гарантира балансирани петролни пазари, добави същият европейски служител.

ОПЕК се противопостави многократно на призивите на Съединените щати и на Международната агенция по енергетика да изпомпват повече суров петрол, за да ограничат цените, които достигнаха 14-годишен връх в началото на миналия месец, след като Вашингтон и Брюксел започнаха да налагат санкции на Москва заради инвазията на Русия в Украйна.

На срещата с ОПЕК представителите на ЕС посочиха, че картелът може да осигури повече производство от свободния си капацитет. Въпреки това Баркиндо каза, че настоящият силно променлив пазар е резултат от „нефундаментални фактори“ извън контрола на ОПЕК, което беше изтълкувано като сигнал, че групата няма да увеличи добивите си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама