Русия предупреди Швеция и Финландия да не се присъединяват към НАТО

13:13, 12 апр 22 / Свят 25 1968 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия отправи предупреждение към Швеция и Финландия да не се присъединяват към НАТО с аргумента, че това няма да донесе стабилност на Европа.

Предупреждението дойде от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след като в понеделник стана ясно, че двете скандинавски страни обмислят да кандидатстват за членство в Алианса.

Пред журналисти Песков каза, че НАТО „не е от съюзите, които осигуряват мир и стабилност, и неговото по-нататъшно разширяване няма да донесе допълнителна сигурност на европейския континент“. По думите на Песков „Алиансът остава инструмент за конфронтация“, пише „Свободна Европа“.

По-рано в понеделник британското издание The Times съобщи, че Швеция и Финландия вероятно ще се присъединят към НАТО още това лято. Изданието цитира американски официални лица, които са потвърдили, че евентуалното членство в НАТО на двете скандинавски страни е било „тема на разговор“ по време на срещата между външните министри на алианса миналата седмица. На нея присъстваха и Швеция и Финландия.

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединяване към НАТО през юни, а след това кандидатура да подаде и Швеция. Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

Няма натиск от НАТО

Суверенно право на страни като Швеция и Финландия е да решат дали искат да се присъединят към Алианса“, заяви ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от „А Нюз“ и БГНЕС.

В реч пред репортери в Сеул, Бауер заяви, че НАТО не е асоциация, която поставя изисквания, и не е оказвала натиск върху никоя държава да се присъедини, нито върху някоя държава да предостави оръжия на Украйна.

Членството на Финландия и Швеция в НАТО би предизвикало преразпределяне на силите по северозападния фланг на Путин, което допълнително ще разтегне неговата армия, която е силно засегната от съпротивата на Украйна и продължителния конфликт.

Европейските дипломати подчертават, че двете страни ще увеличат значително възможностите на НАТО, особено по отношение на събирането на разузнавателна информация и правомощията на военновъздушните сили. „Швеция и Финландия ще бъдат истински перли в НАТО като нетни донори. Те са реални играчи", заяви дипломат от европейския алианс, цитиран от Investor.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама