Байдън нарече действията на Путин геноцид

08:12, 13 апр 22 25 1704 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е арестувала най-висшия проруски политик и личен приятел на Путин в страната - Виктор Медведчук. Лидерът на опозиционната партия е бил под домашен арест, заподозрян в държавна измяна, но е избягал малко след руската инвазия.

Президентът Зеленски предложи на Русия да го размени за заловени украинци. По-рано във вторник той заяви, че „почти ежедневно“ се откриват нови масови гробове в бившите окупирани райони.

Русия и Украйна струпват сили в източния регион Донбас. Сателитни снимки показват придвижване на руски войски и оборудване на поне три места по границата с Украйна.

Путин извършва геноцид в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън разговаряха по телефона, като обсъдиха как да се засили икономическият натиск върху Русия и да се прекрати зависимостта на Запада от нейния петрол и газ.

Разговорът се проведе часове преди Байдън обвини Путин, че е „диктатор“, който извършва геноцид в Украйна. В речта си Байдън за първи път нарече руските действия в Украйна „геноцид“, като преди това само ги определяше като военни престъпления.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в реч пред литовския парламент, че Европейският съюз все още е твърде нерешителен при налагането на санкции на Москва. Той също така призова всички правителства да бойкотират руския петрол, като заяви, че в противен случай ще се позволи на Русия да продължи да търси военно решение на конфликта с Украйна, предаде БГНЕС.

Все още непотвърдено

САЩ заявиха, че не могат да потвърдят информацията, че Русия е използвала химическо оръжие при обсадата на Мариупол. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че „Съединените щати разполагат с достоверна информация, че Русия може да използва... химически агенти в офанзивата си за превземане на обсадения украински град Мариупол.

Радев настоя за международно разследване за употреба на химическо оръжие в Украйна

Мариупол в руини

Украинските военни са в капан в Мариупол, докато руските сили продължават да настъпват към ключовия южен пристанищен град, съобщи в Туитър Михайло Подоля, официален представител от кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Нашите войници остават в капан в града и имат проблеми с доставките“, заяви Подоля, като добави, че наблюдават ситуацията в реално време.

Мариупол е подложен на интензивни бомбардировки от руските сили от началото на март. Градът се намира между проруските сепаратистки региони Донецк и Луганск на изток и анексирания Крим на юг. Превземането на града е основна цел на руската офанзива.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама