БНР наказа Волгин заради коментарите му за Украйна

18:22, 13 апр 22 25 2247 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Програмният съвет на БНР единодушно е решил, че в изданието на предаването „Политически Некоректно“ с Петър Волгин в неделя водещият е нарушил Правилника за редакционната дейност на общественото радио и Етичния кодекс на служителите. В резултат на това на Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство, съобщиха от БНР. 

Конкретното наказание не се споменва, но то може да бъде забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.

Ръководството на радиото се разграничи от всеки опит за дезинформация, разпространяване на фалшиви новини, провокиране на насилие или неговото одобрение. „Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано“, уверяват от ръководството на медията.

В същото време те допълват и че няма да позволят вмешателство в работата на журналистите, в това число и сваляне на водещи от ефир под външен натиск. „Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог“, подчертават още от БНР.

Припомняме, че в неделя  гост на Волгин бе лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Двамата обстойно коментираха фалшива новина на ТАСС, гласяща, че българския кораб „Царевна“ е бил пленен от „националистите от Азов“. Българското МВнР отрече тази информация.

След излъчването на въпросния епизод на „Политически Некоректно“ членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска съобщи, че подава оставка в знак на несъгласие с начина на работа на Волгин и с действията на шефовете му в БНР.  В позиция, адресирана до шефа на БНР Милен Митев, оперната певица обяви, че Общественият съвет няколко пъти се е опитвал да привлече вниманието на ръководството на радиото върху опитите на водещия да злоупотребява с ефира на обществената медия, като сее дезинформация и пропаганда.

В своя защита Волгин отговори, че Пендачанска не разбира от медии и „явно няма никакво желание да се учи“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама