Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим

23:16, 13 апр 22 25 1972 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим в България.

От Светия синод са взели решение тази година българска делегация да не осъществява пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим поради неблагоприятни обстоятелства. Повече подробности за причините не се съобщават. 

Благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ след 14.00 часа на Велика Събота (23 април). 

За християните Благодатният огън е чудо. Той слиза всяка година вечерта на Велика Събота в храма „Възкресение Христово“ на Божи гроб в Йерусалим. В първите минути огънят не излъчва топлина и не изгаря. След слизането се палят свещите в храма и огънят тръгва по целия свят. Държави, сред които и България, изпращат специални делегации, които да донесат огъня. 

През 2020 г. за първи път от 15 години Благодатният огън не бе донесен у нас заради пандемията, а беше използван донесеният през 2019 г. Миналата година българска делегация в ограничен състав и при строги мерки успя да стигне до Йерусалим и да донесе на вярващите огън от Божи гроб.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:04, 23 апр 22

Какви неблагоприятни обстоятелства? На Божи Гроб беше пълно с вярващи, за разлика от миналата година. Правителството им предостави самолет, но нашият агент на руската църква Неофит, е получил заповед от руската църква да не се пътува до Йерусалим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама