САЩ с военна помощ за Украйна за нови 800 милиона долара

09:12, 14 апр 22 25 1579 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството на американския президент Джо Байдън обяви в сряда допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара. С това общият размер на отпусната от САЩ досега помощ на страната от началото на руската инвазия, възлезе на над 2.4 млрд. долара, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Пакетът от военна помощ включва артилерийски системи, артилерийски снаряди и бронирани бойни машини, посочи Байдън в изявление след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде БТА.

Според Белия дом американският президент е дал също зелена светлина за доставки на хеликоптери на Украйна. Целта на тази нова помощ според Вашингтон е да помогне на Украйна да отблъсне голяма руска офанзива в източната част на страната.

Досега САЩ се въздържаха да доставят тежки въоръжения, каквито иска Украйна, смятайки, че така ще изострят още повече напрежението между Вашингтон и Москва с риск американците да бъдат сметнати от Русия за страна участник в конфликта, посочва АФП.

Зеленски е „искрено благодарен“ на САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е „искрено благодарен“ на САЩ за новата военна помощ на стойност 800 милиона долара, предаде Асошиейтед прес.

В ежедневното си обръщение Зеленски изказа и благодарност за визитата на президентите на Полша, Естония, Литва и Латвия. По думите му това са лидери, които „ни помагат от първия ден, които не се поколебаха да ни дадат оръжие, които не изпитаха съмнение дали да наложат санкции“.

Зеленски каза, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Джо Байдън са обсъдили новата доставка на оръжие, още по-твърди санкции срещу Русия и усилията да бъдат изправени пред правосъдието онези руски военни, които са извършили военни престъпления в Украйна

Неизбежно е руските войски да бъдат подведени под отговорност. Ще изправим всички пред трибунал, и то не само за това, което е извършено в Буча“, заяви още Зеленски, напомняйки за посещението на прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан в района.

Президентът на Украйна добави, че продължават дейностите по разчистване на десетки хиляди неексплодирали снаряди и мини, изоставени в Северна Украйна след изтеглянето на руснаците. Той призова хората, които се завръщат по домовете си, да бъдат внимателни към всякакви непознати предмети и да съобщават за тях в полицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама