Моряците от „Царевна” се прибират по Великден

21:00, 14 апр 22 25 2879 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Българските моряци от кораба „Царевна”, който е блокиран повече от месец и половина в пристанището на Мариупул, трябва да се приберат у дома най-късно до Великден. Това казаха на брифинг от фирмата собственик на плавателния съд.

От фирмата обясниха, че операцията по евакуация на екипажа, която започва преди три седмици, е била секретна, затова и информацията е била филтрирана и спестявана на моряците, а оттам идва и разминаването във фактите.

От компанията собственик разкриха, че един от членовете на екипажа не е могъл да издържи психически на напрежението и сам решил да напусне кораба и установява контакт с армията на „Донецката народна република”, а по-късно е предложено и на останалите моряци да се евакуират.  На борда по собствено желание остават петима души, съобщи БНР.

Корабният мениджър Даниел Стефанов сподели какво е състоянието на моряците останали на борда: „Във всеки един момент имат опция, ако пожелаят, да бъдат евакуирани. Постоянно сме във връзка с тях. За момента нямаме продоволствен проблем в обозримо бъдеще. Пет човека са все пак, справят се. Чуват се с роднините си”.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че те са в безопасност и извън пристанището, като поздрави всички, които са участвали в координацията и организацията по евакуирането на екипажа на кораба. Данните за маршрута, по който ще преминат, за да пристигнат в страната ни, към момента са оскъдни

Директорът на ситуационния център във външно министерство Антон Марков каза вчера, че очаква българските граждани до 1-2 дни да са в страната ни.

„Използват ги за жив щит“: Повече от месец български моряци са блокирани в Украйна

Междувременно в „Телеграм“ и специализирания портал за морската индустрия Maritime.bg. бяха разпространени и първи кадри с евакуираните българи.

Всички сме добре. Eвакуираме се и скоро ще си бъдем вкъщи. Не се притеснявайте, здрави сме всички, добре сме и всичко е наред“, заяви във видеопослание вторият помощник-капитан на кораба „Царевна“ Веселин Славчев.

Руските сили ли спомогнаха за освобождаването на моряците?

В изявление на външното министерство на самопровъзгласената Донецка народна република се твърди, че те и руските сили са евакуирали моряците ни от Царевна. „Днес силите на Народната милиция на ДНР, съвместно с руските въоръжени сили, евакуираха 15 членове на екипажа на товарния кораб „Царевна“: сред тях 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна“, посочват оттам, цитирани от offnews.bg и Maritime.bg.

Информацията, която постъпва от т.нар. ДНР, няма как да бъде проверена за достоверност към момента.

В изявлението на външното министерство на ДНР се твърди още, чев момента чуждестранните моряци се намират в Донецк, а властите на републиката са им осигурили цялата необходима подкрепа, настаняване в хотел и храна. Министерството на външните работи на ДНР е започнало всички необходими процедури за организиране на отпътуването на евакуираните моряци към страните, чиито граждани са те“.

Освен това служителите на Министерството на външните работи на ДНР вече доставят моряците на територията на Руската федерация с оглед на тяхното завръщане у дома, тъй като се обработват необходимите документи“, пише още в изявлението.

bTV се свърза със заместник-министъра на информацията на самопровъзгласилата се Донецка република, който беше лаконичен. Това е в прерогативите на военните, но ви уверявам, че ако те са при нас, със сигурност са добре, каза Даниил Безсонов.

Припомняме, че края на миналата седмица ДНР съобщи, че корабът „Царевна“ е бил завзет от украински националисти. Това обаче се оказа фалшива новина. Тя бе опровергана от българското външно министерство и собственика на кораба.

Капитанът на „Царевна”: На борда няма чужденци, не сме под обстрел

Реакцията от българска страна

Малко по-късно заместник-министърът на отбраната Александър Петков заяви пред журналисти, че не е пдгтовен и не може да даде инфорация относно операцията по извеждането на моряците. Попитан дали сепаратистите от така наречената Донецка народна република са помогнали за извеждането им, заместник-министър заяви: „Отговорих ви току-що. Няма какво да кажа по въпроса“, предаде БГНЕС.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов пък побърза да благодари във Facebook на руските сили и ДНР: „Благодарен съм на руските сили и на тези на ДНР, че запазиха живота на моите сънародници“. А в страницата на партията му публикуваха снимка, на която се вижда как група от хора се качва в бус, на който е изписан знака „Z“, станал популярен, след започването на войната, след като руските сили започнаха да го изписват по военната си техника.

Бившия министър на отбраната Тодор Тагарев също отбеляза, че според него няма как моряците да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна. Той предположи в ефира на БНТ, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, да бъдат евакуирани нашите моряци.

Влогърът Асен Генов също е на мнение, че те не са освободени заради действията на българските служби, а защото руските военни и сепаратисти са ги освободили. „Русия освободи български заложници и този акцент според мен трябва да се повтаря и да се поставя много ясно. За да не се объркват понятията за добро и най-малкото базисните понятия за добро и зло. Нашите моряци там да са живи и здрави и дано да се върнат максимално бързо при семейството си в домовете си, но те бяха освободени от тези, които ги бяха похитили в обсадения Мариупол. Въпросът е доколко и руснаците, и хората, които там в момента са изпратени, за да въдворяват ред или за да поддържат контрола, допускат подобни преговори и доколко те са склонни да правят стъпки назад, коментира той в ефира на bTV.

Какво се случва с моряците, останали на борда?

По собствено желание на борда обаче останаха двама украинци и трима българи, сред които и капитанът на кораба. Капитаните Адриян Евтимов и Димитър Димитров коментираха какви са вариантите и как трябва да се процедира при такава ситуация.

„Познавам лично капитана на кораба. Той е от моя випуск и е много добър моряк. Аз съм абсолютно убеден, че той знае какво прави и как да го направи. Не мисля, че има някакъв натиск тези хора да останат на кораба. Просто те изпълняват своя моряшки дълг“, коментира пред bTV капитан Адриян Евтимов, бивш посланик на България в Международната морска организация. Един добър моряк се готви през целия си професионален път за подобни ситуации и това, което е научил го използва тогава, когато трябва, допълни кап. Евтимов.

Президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани кап. Димитър Димитров отбеляза пред Нова телевизия, че в тази ситуация всеки корабособственик си има предписани действия, които екипажът извършва. „Вероятно офицерът по сигурността на компанията, която оперира с кораба, ще даде инструкции как да се действа с намален състав. В такива ситуации се поддържа само най-необходимото, за да може корабът да остане във вода и да е в безопасност. Отплаването му от мястото обаче няма да бъде възможно дълго време, каза той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама