Петков с писмо до Неофит заради благодатния огън

14:23, 14 апр 22 25 3121 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По-малко от 24 часа, след като Светият Синод обяви, че тази година българска делегация няма да отиде до Йерусалим, за да пренесе благодатния огън, премиерът Кирил Петков изпрати писмо до патриарх Неофит, съобщиха от правителствената служба.

Българското правителство е готово да съдейства, като осигури правителствен самолет за пренасянето на благодатния огън от светия град Йерусалим“, се посочва в него.

Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки, че добрата традиция, изградена в годините, не бива да бъде прекъсвана.

В писмото си до патриарх Неофит Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим

Защо няма да вземем благодатен огън от Йерусалим?

Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че решението на Светия Синод тази година да не изпрати своя делегация до Йерусалим е свързано с ограничителните мерки в Израел. Заради тях миналата година на нашата делегация се наложило да изчака на летището в Израел и оттам да вземе Благодатния огън.

Ловчанският митрополит посочи още, че има и други причини, които отказа да коментира, но едно от съображенията на Синода било свързано с войната в Украйна.

Самият Гавриил обясни пред Нова телевизия, че е гласувал против решението за отсъствие на българска делегация в Йерусалим, но повечето митрополити били на обратното мнение. Той коментира, че БПЦ не е изпратила писмо до правителството за използване на държавния самолет.

Митрополит Гавриил изрази съжаление, че Благодатният огън няма да дойде у нас. Ще се ползва огънят от миналата година, като такъв се съхранява в Синодалния параклис в София, във Врачешкия манастир и още няколко места у нас. Очаква се да получим Благодатен огън още от Гърция и Румъния.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама