Храните ще поскъпнат с повече от 50% до новата реколта

13:21, 14 апр 22 25 1477 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта, показва икономически анализ на БАН. Експертите предлагат помощи за производителите и за хората с ниски доходи.

„Трябва да свикнем да живеем с по-високите цени“

Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват, прогнозира Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от БНР.

„Нашата прогноза, оптимистичната, е, че до 1 октомври около 50% ще нараснат цените. Песимистичният сценарий, който сме разработили, ако войната продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината – поне три-четири пъти или над 200%. Ако войната приключи, реалистичният сценарий е около 100%“, допълва Буюклиев. Затова препоръките в анализа са за помощи към производителите и нискодоходните потребители. 

„Готвят се истерии с цените на брашното и захарта“

Той прогнозира, че ако войната в Украйна се проточи, ще има глобална продоволствена криза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама