Георги Господинов с втора номинация за престижна италианска награда

15:25, 14 апр 22 / Култура 25 1810 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов е сред номинираните за една от най-престижните награди в Италия - „Грегор фон Рецори“. Това обяви самият той в своя Facebook. 

Сред големите имена, попаднали в списъка за наградата, са испанският писател Хавиер Мариас, нашумялата авторка Сала Руни, както и Ясмина Реза, Дебора Леви, Бен Окри, Робин Робъртсън.

Шансът не е голям, но за мен е чест. Конкурсът и фестивалът са едно от най-шантавите и интересни места, където съм бил“, написа той.  

Наградата „Грегор фон Рецори“ е основана през 2007 година на името на популярния писател, роден в Чернивци, днешна Украйна. В журито тази година присъстват световни имена като Алберто Мангел, Едмънд Уайт, Андреа Баяни и Ернесто Гереро. Участва и Беатриче Монти дела Корте, вдовица на писателя и актьор Грегор фон Рецори.

Това е втора номинация за Георги Господинов за тази награда. През 2014 година „Физика на тъгата“ беше първият номиниран за отличието роман от Централна и Източна Европа. Миналата година пък „Времеубежище“ спечели престижната награда за литература в Италия - „Премио Стрега Еуропео“. 

Роман на Георги Господинов оглави престижна италианска литературна класация

Победителят тази година ще бъде обявен във Флоренция в края на май в рамките на едноименния литературен фестивал. Участници в него през годините са били писатели и хора от света на киното като Бернардо Бертолучи, Дейв Егърс, Майкъл Кънингам, Изабела Роселини, Фолкер Шльондорф, Олга Токарчук и други.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама