Кризата идва по-бързо в България, защото сме по-бедни

17:41, 15 апр 22 / Политика 25 1499 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Навсякъде има инфлация в Европа, но в България се усеща по-бързо, защото сме по-бедни. Това заяви финансовият министър Асен Василев в Пловдив преди официалното учредяване на партия „Продължаваме промяната“.

„Продължаваме промяната“ става партия

Енергийната и хранителната част заемат най-много място в потребителската кошница на българите, затова кризата идва при нас по-бързо, отколкото в останалите държави, посочи Василев, цитиран от dariknews.bg.

По думите му в момента най-голямото предизвикателство е да не се допусне цените на храните и торовете в България да продължат да растат.

Мерки срещу високите цени: По-нисък ДДС за ток, вода, парно и лекарства

Ние сме единствената държава в ЕС, която от миналия юли не е повишавала цените на тока и е дала най-много помощи за компенсация на бизнеса. Енергийната криза е много повече овладяна у нас, отколкото например в Гърция. Василев подчерта също така, че никой не е очаквал войната и икономическите щети, които ще предизвика тя.

Парламентът не избра Каримански за гуверньор на БНБ

Асен Василев коментира и горещата тема за управител на БНБ, след като Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански. Той подчерта, че кандидатът на ИТН не е имал безупречна репутация, каквото е изричното изискване за заемане на поста.

Вицепремиерът е убеден, че следващото предложение за гуверньор трябва да бъде общо на управляващата коалиция. „Ако няма общо решение по-скоро няма да има и предложение“, допълни Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама