Арестът на Борисов доведе до невиждана еуфория

11:14, 17 апр 22 / Политика 25 1540 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Аз лично не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и такова празнуване, което се случи тази нощ (б.р. – нощта на ареста на бившия премиер Бойко Борисов). Разочарованието е от това, че все още няма пълния пакет от доказателства и желание на разследващите органи. Това обяви в ефира на bTV началникът на политическия кабинет на премиера и говорител на правителството Лена Бориславова. 

Петков: Ще обжалваме решението на съда за ареста на Борисов

Тя припомни, че МВР си върши работата съвестно, но въпреки това такива действия се обуславят от прокуратурата. Бориславова обясни искането на прокуратурата да получи достъп до записите на камерите в МС за периода от 23 февруари до 23 март с факта, че МС е станоло точка за директен контакт с европрокуратурата. „Не ни се предоставя информация за какво се изискват записите, но  периодът е много голям, така че те са си оставили вратичка за различни хипотези. Но искането е непосредствено след като МС стана точка на контакт“, коментира тя. „За да има независимост, ние даваме администрация на европейската прокуратура“, добави Бориславова.

Говорителят на правителството припомни оплакването на европрокуратурата, че до този момент е получавала само маловажни сигнали и изяви задоволство, че хората започват да имат повече доверие да сигнализират. „При нас има изключително раздвижване. Постоянно ни пишат хора със сигнали. Чуваме неща, които е трудно да повярвате, че са се случвали. Необходимо е още малко оперативно време. Има лица, които искат да свидетелства, питат за статут на защитен свидетел“, обясни тя, цитирана от „Сега“.

По думите ѝ до момента всички сигнали към европрокуратурата досега са минавали през Върховната касационна прокуратура. Така не всички сигнали достигали до европейския орган.

„Продължаваме промяната“ вече е партия

За нас беше много по-важно да използваме първите 100 дни, за да разрешим четири големи задачи преди да мислим как да учредим партия и да проведем конгрес. Беше важно да приключим планът за възстановяване, да направим първите крачки в съдебната реформа, да се справим с COVID и енергийната кризи“, посочи Лена Бориславова относно отлагането за учредяване на партията. Тя обяви, че ще бъде част от изпълнителното тяло на партията. 

„Продължаваме промяната“ не се готви за нови избори

Грешката на кабинета била комуникацията

Като едно от големите предизвикателства пред ПП Бориславова очерта ясното комуникиране на партията с избирателите. „Промяната се усеща с малки стъпчици. За 100 дни не можем да построим пет моста“, отбеляза тя.

Нужно е още малко търпение и време да се видят резултатите. Като основна грешка на изминалите първи месеци отчитаме комуникацията, включително и в коалицията. Но няма да допуснем да се правят компромиси само за да се задържим над водата и да пазим стабилността“, каза още Бориславова. 

Тя определи като дефицит на управлението като коалиция желанието да се бориш за дадена кауза. „Много по-важно е да се бориш за каузата, а не да държиш на всяка цена да има политическа стабилност“, посочи говорителят на правителството.

Много по-лесно би било да оставим да се леят едни пари, да няма никакви протести и ние да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени, но това не е схемата, в която сме пожелали да участваме“, отбеляза тя.

Има ли фиктивно плащане с подписа на Каримански?

Раздорът заради БНБ

Предизвикателство, което да остане като добър урок – така Лена Бориславова обобщи опита за избор на Любомир Каримански за шеф на БНБ. Тя счита, че няма двоен аршин около проваления избор на нов управител на банката и разнопосочните сигнали за допустимостта на кандидатурата на ИТН.

„България има разследваща журналистика. Когато виждаме данните, които бяха изнесени от Антикорупционния фонд, от bird.bg, трудно е да се обединиш коалиционно зад кандидатурата, която повдига много въпроси“, каза Бориславова.

Тя посочи, че когато трима от коалиционните партньори не одобряват даден кандидат е добре да се отстъпи назад. „Борбата за постове на всяка цена без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори, не ни движи напред“, изтъкна тя. „БНБ е органът, който е изключително важен на национално ниво, който задава фискалната политика на държавата. Не може там да застане лице, което няма подкрепа на коалицията.

Лена Бориславова призна, че депутати от „Продължаваме промяната“ са говорили с него за пост в Световната банка, но това не било търговия с постове в рамките на коалицията. „Не, това е механизъм за намиране на решения и показване, че борбата за постове не трябва да е на всяка цена“, каза Бориславова. Според нея има разлика в обсъжданите постове и било едно да си управител на БНБ и друго – председател на парламентарна комисия и равен сред равни. „Ние сме много доволни от начина, по който Каримански води бюджетната комисия“, изтъкна Бориславова.

На въпрос за искането на „Има такъв народ“ да имат повече членове в бюджетната и правните комисии в Народно събрание, Бориславова каза, че там математиката е в основата на разпределението. „Ако погледнем числата, ПП са най-ощетени“.

Петков призова РМС да надмогнем историята, а Йотова му даде критичен съвет

Съветниците не трябва да водят външната политика

„Министърът на външните работи Теодора Ганчовска вероятно е подведена, че има някаква друга политика на екипа около премиера. Политиката се води от премиера и от министъра на външните работи. Ако те говорят с един глас, съветниците нямат роля. Те не изразяват мнение пред външни партньори, съветниците съветват. Това е някакво временно недоразумение“, коментира Бориславова. Според нея няма проблем с позицията на кабинета за европейското членство на Северна Македония.

Сериозни разминавания между МВнР и премиерския екип за Северна Македония

Бориславова коментира и предстоящата актуализация на държавния бюджет, като обяви, че има и идеи за намаляване на ДДС за някои хранителни стоки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:03, 18 апр 22

Имаше нещо подобно, почуда, но чак злонамереност, не, и като че ли малко прекаляват ПП, щото се изживяват като истина от последна инстанция

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама