Путин награди военните, обвинени за издевателствата в Буча

11:30, 19 апр 22 25 1633 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин определи като образцови действията на 64-а мотострелкова бригада.

Това е същата част, която Украйна обвини, че е участвала в издевателства над цивилни в град Буча, близо до Киев, предаде Франс прес.

„Кланетата в Буча“: Масови гробове и улици, осеяни с трупове на цивилни

Кремъл съобщи, че Путин е подписал указ, даващ на бригадата почетното звание „гвардейска“. Според текста на указа основание за това са „героизма и упорството, решителността и мъжеството“, проявени от военнослужещите.

Почетното звание „гвардейска“ е „висока чест и признание за особени заслуги, масов героизъм и решителност, проявени при защитата на Отечеството, отстояването на суверенитета и националните интереси на Русия“, подчертал руският президент, цитиран от ТАСС.

„Умелите и решителни действия на целия личен състав по време на специалната военна операция в Украйна са образец за изпълнение на воинския дълг, смелост, решителност и висок професионализъм“, се казва в обръщение на Путин към военнослужещите.

Кремъл не уточнява къде се намира в момента бригадата, нито каква е мисията ѝ, предаде БТА.

Украйна обвини руската армия, и конкретно 64-а мотострелкова бригада, за избиването на цивилни в Буча, установено след изтеглянето на руските военни на 30 март. Москва отрича тези твърдения и обвинява украинските власти и западните медии в инсценировка на убийствата, или украинските сили, че са го извършили, за да обвинят Русия.

Буча погреба жертвите

Междувременно Украинската агенция публикува снимки на пресните гробове, в които са погребани жертвите от Буча, предаде Offnews.bg.

Кадрите от Буча, които ужасиха света, обиколиха световните агенции и социалните мрежи на 2 и 3 април. Службата на ООН за правата на човека обяви, че всички постъпили информации от Буча сочат, че става дума за целенасочени убийства на мирни граждани в украинския град.

Сателитни снимки показват масов гроб в Буча, докато руснаците са още там

Улица „Вокзалная“ в Буча, на която украинците унищожиха колона руски танкове, вече е напълно разчистена и ремонтирана, показват снимки от мястото.

Кадри от улица обиколиха света заедно с първите разкрития за разстреляни по улиците цивилни граждани и зарити в масови гробове тела. Спасителите и доброволците разчистиха отломките и ремонтираха пътя, предаде агенция „Униан“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама