„Демократична България“ даде заден: Няма да напуска правителството

09:41, 22 апр 22 / Политика 25 1955 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Демократична България“ твърдо ще отстоява позицията си България да изпрати военна помощ за Украйна, но няма да излезе от управленската коалиция, ако не се постигне съгласие. Това обяви пред Нова телевизия съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

В четвъртък в Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна не влезе в дневния ред на заседанието. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция на парламента, която ще трае 10 дни.

Ще бъдем твърди, но без да сваляме правителството, без да напускаме правителстовото. Ако не получим подкрепа, има начин да се разграничим от тези, които не желаят България да изпраща военна помощ за Украйна, посочи днес Атанас Атанасов, но не влезе в детайли какво точно смятат да правят. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди всички версии и ще ги обяви, пише Сега.

Кулеба: Като пращате бронежилетки, вие искате да умрем защитени

Аз съм оптимист за външната ни политика. Да, бях изненадан от позицията на коалицинните ни партньори, но се надявам да прогледнат - предстои Великден. Сигурен съм, че коалицията ще устои. В тези трудни времена българите не искат избори. Призовавам всички да проявят смелост, заяви Атанасов.

Според него би могло да се вземе решение на Народното събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна, тъй като имало огромно мнозинство за това, но без да бъде сваляно правителството. Тук става въпрос за цивилизационен избор, така както навремето бе взето решението да влезем в НАТО, посочи Атанасов. По думите му е пределно ясно, че България не е неутрална и осъжда агресора Русия, но имало само колебание по отношение на един елемент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама