На Острова въведоха ограничения за закупуването на олио

10:09, 23 апр 22 / Свят 25 1487 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Британски супермаркети въвеждат ограничения за количеството олио, което могат да закупуват клиентите, тъй като доставките са сериозно нарушени от войната в Украйна, съобщи BBC.

Големи вериги супермаркети, като Tesco, Waitrose и Morrisons, вече въведоха огранчения за олиото. Другите две големи вериги Sainsbury's и Asda още не са прибегнали до ограничения.

По-голямата част от слънчогледовото олио в Обединеното кралство идва от Украйна и сега нарушаването на износа от тази страна доведе до недостиг и засилено търсене на алтернативи.

Кризата води също до увеличение на цената на олиото, при някои видове с повече от 10% от януари насам, пише БНР.

Бой с точилка и камъни за олио и в Германия

От Консорциума на британските търговци на дребно заявиха, че ограниченията са само временна мярка, за да се гарантира, че олио ще има за всички. Ограниченията включват зехтина, слънчогледовото олио и олиото от рапица.

Британските производители на храни, които използват като съставка слънчогледово олио в техните продукти, като чипсове или картофи на фурна, също изразиха загриженост.

Агенцията по стандартите на храните информира клиентите, че някои от продуктите, на чиито етикети пише, че съдържат слънчогледово олио, е вероятно да съдържат алтернатива като рапично олио, пояснявайки, че целта на производителите е просто да запазят артикула на пазара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама