Нинова срещу Борисов: Кой лъже за износа на оръжия?

13:40, 25 апр 22 / Политика 25 1760 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България неофициално изнася оръжие за Украйна от февруари насам. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в град Шипка.

Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс. Това не е тайна. Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Това е двуличието им и те трябва да си вървят", заяви той.

По думите му има мнозинство в българския парламент, което може да вземе решение за изпращане на военна помощ за Киев, предаде bTV.

Кирил Петков: Тръгваме към Киев в сряда

Според ГЕРБ износът на оръжие се е увеличил три пъти или с 400 млн. лева повече за последните два месеца, обяви депутатът Христо Гаджев  на брифинг в Стара Загора.

„Запознахме се с два полета, извършени от Летище София за летище в Полша, които са за износ на 600 000 броя 30 и 40-милиметрови боеприпаси. Те са извършени от българска авиокомпания, украински авиооператор товарен, да, фирмата е полска, която ги получава, но те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев. На 4 и 5 април са били полетите с 30 и 40 милиметрови боеприпаси за гранатомети“, коментира още той.

Нинова: Борисов, лъжеш - България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия

Малко след това лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви думите на Борисов за лъжа.

Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия. И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки. Всъщност ти тези „неофициалните потоци ги разбираш по-добре. Да, заводите работят, но не за Русия или Украйна. Нали си голям международник. Иди кажи на правителствата на Германия, Великобритания, Италия, Испания, Алжир, Индия и още над 50 държави, че няма да продаваме на техните армии. Кажи им: докато аз управлявах ви продавахме, но сега няма, защото не съм аз на власт. Или предложи да затворим заводите и да ликвидираме тази индустрия. И къде видя товарителници за Украйна? За другите може да е простено да говорят глупости, но ти си бил министър-председател. Би трябвало да знаеш що е то сертификат за краен потребител. Покажи поне един за Украйна. Не можеш, защото няма такъв. И как пък поне за най-светлите християнски празници, първите мъже в държавата не спряха да говорят само за оръжия. Как пък една дума не ви се откъсна за цени, инфлация, доходи, бедност, данъци, акцизи. Загрижили се за световния ред, без грам грижа за собствения си народ”, коментира Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Припомняме, че миналата седмица Нинова в качеството си на министър на икономиката нареди смяна на ръководството на държавната компанията за внос и износ на оръжия „Кинтекс“ заради открити нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор. Съдът обаче спря процедуратаВ тази ситуацията „Кинтекс“ на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството.

По същото време съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обяви, че според авторитетни украински медии българските изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки за Украйна. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:38, 25 апр 22

И да има предсрочни избори тези които са в ъгъла пак ще са там но в намален състав защото когато управляваха не оцениха вота на хората оставиха го в мизерия нарекоха пенсионерите Лош човешки материал и едва ли Неда умират А те през това време си въртяха игричките

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама