„Без коалиционен съвет“: На 4 май ще се гласува военната помощ за Украйна

14:46, 25 апр 22 / Политика 25 1586 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че след променените позиции на „Продължаваме промяната“ и най-вече на „Има такъв народ“ за изпращането на военна помощ за Украйна, отпада необходимостта от коалиционен съвет на управляващите утре.

Нинова срещу Борисов: Кой лъже за износа на оръжия?

„Демократична България“ ще се възползва от възможността да предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда (4 май) и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа, обяви той пред БНР.

„Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с „да“ или „не“. ​​Всеки политически играч ще прецени как да действа“, каза той.

В парламента има три предложения за решения - едно на „Демократична България“, едно на ГЕРБ и едно на ПП, в което става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ. „Демократична България“вкара точката във вид, в който изрично се споменава военна помощ.

Трифонов: Украйна трябва да бъде подпомогната с оръжие

„Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха от ИТН в последната публикация на лидера им във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат“, съпредседателят на обединението.

Кой ще пътува в българската делегация до Киев?

Христо Иванов добави, че „Демократична България“ ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев. Представителят ще бъде определен адекватно спрямо нивото на останалите участници.

Ако някой в Министерски съвет има нужда да отиде до Киев да се запознае с обстановката, ние го приветстваме, но „Демократична България“ има последователна позиция и тя се основава на нашата гледна точка как изглежда българският национален интерес. България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия, добави той.

„За нас е много важно да се знае, че позицията ни се формира в София, а не в Киев. Позицията на „Демократична България“ не се е променила. Тя е трайна позиция от началото на руската агресия в Украйна“, коментира той.

„Руската агресия е предизвикателство срещу целия международен ред, тя е агресия и срещу интересите на България. Не става въпрос за морални призиви, въпреки че и това го има, но конкретен, реален, прагматичен български национален интерес - да бъде защитен международния като ред на правила, а не като ред на силата“, каза той.

Припомняме, че в четвъртък в Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна не влезе в дневния ред на заседанието. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция на парламента, която ще трае 10 дни. От БСП обаче са категорични, че няма да подкрепят изпращането на оръжия на Киев и от това зависи оставането им в коалицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Аман от войнолюбци 16:35, 25 апр 22

Не четете ли, чеф народът иска неутралитет

2 Асен 22:28, 25 апр 22

Позицията на ДБ както винаги е противоположна на тази на мнозинството от хора, затова и ДБ ще им намаляват избирателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама