Депутати искат да легализират преработката на индустриален коноп

16:44, 25 апр 22 25 1593 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Деветима народни представители от „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ предлагат промени в Закона за наркотичните вещества, с които да се легализира преработката на индустриален коноп у нас, пише „Сега“.

Към момента е позволено единствено отглеждането му, преработката му става на територията на Румъния, където от нашия коноп се произвеждат лекарства.

В мотивите към законопроекта пише, че „България има възможността да навлезе успешно в тендецията и да развие своята зелена икономика, включително чрез производство на многообразни иновативни и устойчиви продукти, произведени на базата на индустриален коноп“. Това ще помогне не само за развитието на селското стопанство, но и ще увеличи експорта.

Депутатите отбелязват също, че към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти е строго ограничена.

Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години, посочват вносителите на законопроекта.

Експертите обясняват, че за тези, които пушат трева, нищо всъщност не се променя. И тепърва има въпроси за решаване. „Аз бих пипнал и текстовете за дивия коноп, който си расте по села и паланки и навсякъде, и регулацията на самата марихуана, тоест канабиса“, коментира пред bTV адвокат Калин Ангелов по повод на законопроекта.

В законодателството обаче няма ясно разграничение между индийски и индустриален коноп, казват още специалистите. По официални данни, около 700 000 души у нас са пушили трева. А делата за употреба и притежание са сред най-честите за българския съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама