Митрофанова да си заминава - ако искат, да го приемат като плащане в рубли

12:01, 27 апр 22 / Политика 25 1297 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на ЕП), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие. За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза. „Спирането“ (към момента газ явно се подава и към Полша, и към България) на газа само към две държави е очевидна провокация към ЕС. Истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд, и преди всичко ОБЩ, отговор, заяви във Facebook евродепутатът Радан Кънев.

Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа - от руските доставки (около 40%) от вноса. Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго“, посочи той.

„На национално ниво, ако за Полша спирането на доставките се разглежда, през болната имперска перспектива на Кремъл, като „наказание“, за България то е заплаха. Акт, който показва, че всякакво усукване и умилкване е излишно - за Кремъл ние сме отцепила се „Задунайская губерния“, а не партньор. Нищо, освен пълно подчинение, не се приема за приятелско поведение. И така е било от 1879 г. до днес. Но през тези години, България много пъти е доказвала, че е самостоятелна държава с достойнство. Че умереността и разумът не означават липса на гръбнак, че не се поддаваме на грубо изнудване. И днес е време да го докажем пак“, призова той.

Фон дер Лайен: Русия използва газа за изнудване

„Днес българското правителство трябва да прояви лидерство и да заяви:

- Мотивацията за военно подпомагане на Украйна е по-силна от вчера. Виждаме, че икономическите трудности са следствие от агресията на Кремъл и сме готови на всичко, за да я спрем, в наш собствен национален интерес;

- Спирането на газа означава незабавно да спре транзитът по „Турски поток“ към Сърбия и Унгария (или евентуално усвояване на съответните количества);

- Митрофанова си заминава за Москва. Ако искат, да го приемат като форма на плащане в рубли“, пише още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама