Зеленски зове Европа да „скъса“ с Русия

08:13, 28 апр 22 25 1501 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че се възползва от търговските отношения, за да шантажира европейците политически сили и за да подсилва руската военна машина, която разглежда обединена Европа като мишена.

Според Володимир Зеленски Русия се опитва да провокира световна ценова криза и хаос на всички основни пазари, особено на продоволствения. „Колкото по-скоро всички в Европа признаят, че не бива да имат търговски зависимости от Русия, толкова по-скоро може да бъде гарантирана стабилността на европейските пазари“, заяви в поредното си видеообръщение Зеленски.

Той благодари на украинските части, които продължават да се сражават срещу руските войски на цялата територия на страната, особено около Херсон и Запорожие. Оцени високо куража и на демонстранти в Херсон, за разпръскването на които според Киев е използван сълзотворен газ от руснаците.

Путин: Ако някой се намеси в Украйна, отговорът ще е светкавичен

По-рано тази седмица Русия заяви, че е установила пълен контрол над стратегически важния Херсонски регион, който осигурява част от сухопътната връзка между анексирания полуостров Крим и сепаратистките райони в Източна Украйна. РИА Новости съобщи, че Украйна е изстреляла три ракети по центъра на Херсон, но руските сили са свалили две от тях.

Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре - в името на Украйна, Русия и света“, това написа в Тwitter генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той пристигна в Киев, след като посети Москва, където разговаря с руския президент Владимир Путин, пише БНР.

По-рано Путин заплаши с мълниеносен отговор в случай на външна намеса в така наречената от него специална военна операция в Украйна. Путин подчерта, че Русия разполага с необходимите за целта средства: „Имаме всички инструменти за това, такива с каквито никой не може да се похвали. Ние няма да се хвалим, ще ги използваме, ако се наложи. И искам всички да знаят това“.

Според украинските власти Русия ускорява офанзивата си в Източна Украйна. При ракетен обстрел са били нанесени сериозни щети на стратегически мост в Одеска област. Отново е обстрелван и металургичният завод „Азовстал“ в Мариупол - последният бастион на защитниците на обсадения град. Министърът на отбраната Олексий Резников предупреди, че за Украйна предстоят „изключително трудни седмици“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама