Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

14:40, 28 апр 22 / Политика 25 1432 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Възобновяване на преговорите с „Газпром“ и таван на цените на газа – това поискаха вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и представители на бизнеса, които се срещнаха спешно заради спрените доставки на руски газ. 

Те оправиха призив за спасение на българската икономика и индустрия, за запазване на работните места и предприемане на мерки, които да не помпат инфлацията.

Припомняме, че енергийният министър бе категоричен, че страната ни няма да се поддаде на руския натиск и няма да преговаря с „Газпром” за нов дългосрочен договор за доставка, след изтичането на настоящия в края на 2022 година. Финансовият министър Асен Василев пък обяви, че правителството има алтернативни доставчици на газ, които ще доставят синьо гориво на страната ни с 20% по-скъпо.

Радев: Цинично е правителството да казва, че ще плащаме по-скъп газ

„Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Това, което предлагаме като решения е правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром”  и да възстанови доставките на газ. Предлагаме до тогава да се сложи таван на цените, такива каквито са сега. Разликата, оскъпяването, което ще дойде заради алтернативни доставки, да се поеме от държавата“, заяви Нинова след срещата, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ други спешни мерки, които трябва да се вземат е да се приеме Законът за свръхпечалбите на дружествата и да се продължат помощите заради цената на тока.

Нинова обяви, че БСП ще поиска извънредно заседание на парламента в петък заради цените на газа. Депутатите да се върнат от Великденската си ваканция поискаха вчера и от ГЕРБ.

Протестите са крайна мярка

В засегнатите сектори от спиране на подаването на природен газ оперират 25 241 предприятия. В засегнатия сектор са заети 246 909 души или 11% от заетите в страната. Оборотът на предприятията е 50 471 233 млн. лева или 17% от общия оборот на икономиката, добавят от министерството.

Нашата енергетиката генерира свръхпечалби и само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Няма как при растящи цени на енергия и газ, ние да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация и няма това как да не се отрази на обществото, каза от своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Очакваме покана от премиера, министъра на финансите и енергетиката, да проведем разговори и да се види правим ли нещо или не правим. Нашите членове не знаят какво да правят, дали да произвеждат, дали да подписват договори. Ако искаме да запазим държавата си, трябва да вземем спешни мерки. Протестите са крайна мярка и е добре да не се стига до там, каза още Кирил Домусчиев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:18, 28 апр 22

Абе, тая конярка много нахална. Руска подлога. Вън от правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама