България може да ремонтира украинска военна техника

17:30, 28 апр 22 25 1565 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинска бойна техника може да се ремонтира от български фирми. Това обяви президентът на страната Володимир Зеленски по време на съвместния си брифинг с българския министър-председател Кирил Петков.

„Пълен ужас“: Какво видя българската делегация в Украйна?

„Въпросите, свързани с военното сътрудничество, трябва да бъдат обвързани с конкретни запитвания, България има заводи, които могат да ремонтират тежка техника, ще повдигнем въпроса пред правителството и парламента“, посочи премиерът.

Доставка на ток и газова диверсификация

Стана ясно и, че Украйна е готова да доставя ток на България, а също така и да подпомага газовата диверсификация на нашата страна. Петков обясни, че двете страни може да правят общи поръчки за газ и така да постигнат по-добри цени. „Когато говорим за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в подкрепата на Украйна, като използва трансбалканския газопровод и може да достави газ през терминалите за втечнен газ през Гърция и Турция и ще даде и на двете ни държави по-ниски разходи и допълнителен приток на гориво“, посочи Петков, цитиран от Нова телевизия.

Пред журналисти българският министър-председател отбеляза и че украински специалисти ще дойдат у нас през следващата седмица, за да проучат възможността през Румъния до нашата страна да дойде евтин ток от бившата съветска република„Те са готови да изнасят евтин ток към България. Имат по-голямо производство, отколкото имат нужда, а имат нужда от свеж капитал“, обясни Петков.

България да помага за възстановяването на Украйна

Зеленски покани България да участва в проектите по възстановяването на УкрайнаНие ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря и за предложението да помогнете на нашия кораб да напусне Черноморск. Знам, че това не е лесно, но съм щастлив, че имате организиран план за нашите моряци да се върнат вкъщи“, отвърна Петков.

Дарителската кампания на Петков

Украинският президент коментира и кампанията на Петков за дарения за боеприпаси за Украйна. „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на моята страна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна”, отбеляза украинския премиер, цитиран от Нова телевизия.

Повод за гордост

Министър-председателят на България обяви, че иска отново да посети Киев, за да отпразнува победата на Украйна във войната. „Искам да благодаря за лидерската роля, която вие показахте. Лидерството не само за Украйна, а и за свободния свят. Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи. Благодаря за дискусията днес. България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електроенергия в България и на Балканите, която ще ни даде много добра възможност да имаме допълнителна електро енергия и свободен капитал. България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища, заяви още Кирил Петков.

Членството на Украйна в ЕС

По думите му за България е важно Украйна да вижда ясен път към ЕС. „Това е мястото, към което Украйна принадлежи. Украйна е част от европейското семейство. Имате силния глас на България, когато се срещна с моите европейски колеги, изтъкна Петков. 

Зеленски бе категоричен, че Украйна, както никога досега, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на своя народ, на своята държава и европейското ѝ бъдеще. „Тази борба не е борба само за Украйна. Сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят и свободата на всеки европейски народ“, каза още Зеленски. По думите му точно в тази битка се решава и дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно и демократично, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата със Зеленски са обсъдили и възможността за износ на земеделска продукция от Украйна през Варна. Вече има план и за връщането на екипажа на блокирания в Черноморск български кораб.

По-рано през деня българската делегация посети градовете Бородянка, Буча и Ирпен. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама