Шефът на КЕВР прогнозира с 35% по-скъп газ през май

11:45, 29 апр 22 25 1609 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Шефът на КЕВР прогнозира с 35% по-скъп газ през май.

„Цената на газа за май у нас ще се изравни с тази на европейските борси. Там синьото гориво се търгува за около 100 евро, което означава, че оскъпяването ще е с около 35%“, коментира председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на откритото заседание на регулатора в петък, предаде Нова телевизия. 

Предложението на „Булгаргаз“ е за поскъпване с 5 на сто, но то е не актуално, защото е правено преди около 20 дни и преди „Газпром“ да спре доставките за страната ни. Същевременно от „Булгаргаз“ посочиха, че количествата газ за страната ни за следващия месец са осигурени и няма да има недостиг за потребителите. 

До окончателно решение обаче не се стигна. Регулаторът ще обяви новата цена на 10 май - след ново, закрито заседание.

България става център за общи покупки на газ в региона

Вицепремиерът Асен Василев вече обяви, че са осигурени алтернативни доставки на синьо гориво, но те са с около 20 процента по-скъпи. А вчера, след посещението си в Брюксел, той съобщи, че до две седмици в България ще заработи и регионален координационен център, който ще управлява общата подкрепа за газовата и електрическата инфраструктури в целия регион.

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

В същото време работодателските организации и министърът на икономиката Корнелия Нинова пресметнаха, че поскъпването ще е доста по-голямо. Те поискаха да се възстановят разговорите с „Газпром“, а парламентът да замрази цените на природния газ или да им сложи таван, припомня националното радио, припомня БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама