Откриха STEM център в ПМГ в Силистра

17:35, 28 апр 22 25 1612 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В Природо-математическата гимназия в Силистра бе открит центърът MICS (Motivational Innovation and Creative Study) – „Учене чрез мотивационни иновации и творчество“- място с различни мултифункционални обучителни пространства, удобни за практическите приложения на STEM дисциплините.

Лентата на обновеното училищно крило отрязаха директорът г-жа Анелия Невска и кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. Той поздрави всички учители и ученици и им пожела да постигнат много успехи в иновативното пространство.

Г-жа Невска сподели радостта си от реализирания проект и разказа, че стратегията за развитие на ПМГ „Св. Климент Охридски“ - Силистра включва създаване на училищна среда, в подкрепа на ученето с разбиране, ученето с преживяване и развиването на творческия потенциал на учениците. Тя благодари на всички партньори, работили за визуализирането на мечтата на училищната общност. Приветствие към присъстващите поднесе и г-жа Габриела Миткова - началник на Регионално управление по образование – Силистра.

Силистренец със злато на държавното по карате

Проектът е реализиран по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда" на Министерство на образованието и науката“. Фокусът на иновативния център е върху математиката, природните науки и информационни технологии, като основополагащи за преносими умения. Концепцията за развитие на STEM център включва разбирането, че успешното обучение по математика, природни науки и ИТ е отлична база за прилагане на придобитите компетентности и в останалите учебни дисциплини, както и за подготовка на учениците за професиите на бъдещето.

Снимка: Община Силистра

STEM център MICS обхваща 750кв. м от третия етаж на училищната сграда. Включва 4 учебни стаи, учителски кабинет, три хранилища и общо пространство - фоайе и коридор. С нов дизайн и оборудване са съществуващите лаборатория по Химия, коридорът и фоайето. Създадени са нови учебни пространства - лаборатория по „Фитофармация, клетъчна биология и биохимия“, „STEM лаборатория“, „STEM кабинет“ и учителски кабинет. Към учебните зони са приобщени съществуващите кабинети по „ИТ“ и „MAST ателие“, изградени по проекти, финансирани по програма за ТГС „ИНТЕРЕГ Румъния-България 2014-2020“.

Оборудването на центъра включва както стандартна компютърна и презентационна техника, така и последно поколение интерактивни технологии, базирани на виртуална реалност, съобщиха от общината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама