„На Асен Василев му е „чака-рака“ за газа, защото аз съм направил всичко“

14:36, 29 апр 22 / Политика 25 1937 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ обвини правителството в лъжа за газовата диверсификация. Твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно, заяви лидерът на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг. 

На Кирил Петков всичко му е построено от нас. Негодници, само Борисов ви е виновен!“, каза още Борисов и отново повтори тезата, че България е 100% диверсифицирана.

„Управляващите взаимно си противоречат - уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени. 80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло“, добави лидерът на ГЕРБ, цитиран от bTV.

Борисов благодари многократно на финансовия министър Асен Василев за това, че след една година били прочели каква „огромна инфраструктура” са построили, за да имаме 100% диверсификация. „На 27 април Василев каза, че през гръцката връзка може да се докарват около 20 млрд. кубика газ, а те реално са към 31 млрд. Така той изтри с гумичка твърдението, че България няма трасета с които да си осигури газ“, посочи бившият премиер.

Затова Асен Василев е щастлив като отиде в Брюксел и е чака-рака – всичко му е построено и трябва само да заяви капацитета. Другото е направено от нас”, посочи Бойко Борисов.

Имаме рядък шанс да се откачим от Газпром“

Бившият премиер коментира и разногласието между вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинов относно това дали трябва да се подновят руските доставки на газ. „Аз не мога да разбера, когато двама вицепремиери говорят коренно противоположни неща, на кого трябва да повярваме”, попита той.

„Ако искат да работят честно и почтено като нас, имат рядък шанс да се откъснем от руската зависимост. Имаме пълната инфраструктура... Ако решат да спрат далаверата, да махнат посредниците и далаверите, имаме рядък шанс да се откачим от „Газпром“ и да се откъснем от агресора Путин. Да резервираме с катарците, с Египет – това е рядък шанс и имат пълната подкрепа на ГЕРБ", комнтира Борисов относно спрените доставки на газ от Русия. 

„Балкански поток“ е 100% български

„Стига сте обслужвали чужди интереси, мили мои приятели! „Балкански поток“ е 100% български, 100% държавен, не ги е срам да говорят, че на Путин бил”, каза още Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Лидерът на ГЕРБ опроверга изявление на президента Румен Радев, в което той твърди, че трите милиарда, платени от българския бюджет, не обслужват нашия интерес, а този на други държави. „Когато имаш 683 млн. на година, чии интереси обслужваш, ако не българските?”, попита бившият премиер. Той заяви, че „ако купуваме газ през посредници, пак ще се върне старата схема - едни хора ще станат много богати“.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова определи като „груба лъжа” твърдението, че България не получава транзитни такси от този проект. Тя съобщи, че приходите от транзитни такси страната ни получава регулярно.

Нинова няма да излезе от коалицията

Това правителство няма да падне. Такива пари имат да разделят, че няма да паднат, коментира Борисов.

Той бе категоричен, че не вярва на заплахите на Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията, ако изпращането на военна помощ за Украйна бъде одобрено в парламента.

„Тя ще каже „Не мога нищо да направя, като е гласувано от Народното събрание, аз ще сложа една остра декларация в Министерския съвет и какво друго да направя, ще изпълнявам решението на парламента. Ако не стане така, аз ще се извиня“, прогнозира Борисов.

По думите му в момента отношението на Румен Радев и Корнелия Нинова към „Продължаваме промяната“ е като на родители, които взаимно си подмятат отрочето. „Единият го подхвърля на другия, той го връща и казва „Не, не, твое си е“.

Борисов коментира и войната в Украйна. „Ако бях журналист, щях да попитам как убиват хора в жилищни блокове, детски градини, болници, петролни бази, а две неща се пазят като зениците на очите. Нито един газопровод няма ударен – нито от едните, нито от другите, както и склад за храни“, подчерта той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 15:14, 29 апр 22

Щом е български газопровод, защо не тече газ за България, а за Сърбия и Унгария? По- голям дявол от този Борисов няма!!! Срам и позор е за България. Съд и затвор!

2 Анонимен 21:07, 29 апр 22

Престъпник има лице и да се показва.

3 Тошо 21:08, 29 апр 22

Върни милиярдите,срам нямашли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама