COVID-19 може да доведе до захарен диабет

11:15, 30 апр 22 25 1494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет. При около 14% от пациенти, хоспитализирани с COVID-19, включително и при хора без рискови фактори за заболяването, се наблюдава поява на новооткрит диабет. Това посочва проф. д-р Цветалина Танкова, дмн – началник на Клиниката по диабетология в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев” в интервю за кампанията „+мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

При всички пациенти, които са хоспитализирани с COVID-19, трябва да се изследва нивото на плазмена глюкоза, съветва проф. Танкова. „Повишената кръвна захар, независимо от това дали се дължи на известен захарен диабет, на новооткрит захарен диабет или на остро възникнала хипергликемия, трябва да се проследява и контролира адекватно, тъй като именно тя е свързана с неблагоприятна прогноза при COVID-19“, уточнява ендокринологът.

Около 500 хил. са хората с поставена диагноза захарен диабет у нас. „В клиничната практика често срещаме хора с установен за първи път захарен диабет по време на боледуване от COVID-19“, посочва проф. Танкова.

Хората със захарен диабет са по-склонни към дълъг COVID-19, тъй като връзката между двете заболявания е двупосочна, казва още началникът на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. По думите ѝ най-често се съобщава за затруднения в дишането, задух, кашлица, лесна уморяемост, мускулна слабост, проблеми с паметта и концентрацията, промяна в настроението и т.н. Могат да се наблюдават и мултиорганни увреждания – на сърцето, бъбреците, мозъка, белите дробове, кожата.

Проф. Танкова е категорична, че ваксинацията срещу COVID-19 предпазва хората със захарен диабет от тежкото протичане и усложненията, свързани с коронавирусната инфекция. „За съжаление се появиха много фалшиви новини за ваксините срещу COVID-19, които доведоха до отказ на хората да се ваксинират. До тях достига разнопосочна информация и те се безпокоят дали могат да се ваксинират, тъй като имат придружаващи заболявания, а именно тези заболявания, както и захарният диабет, са с приоритет за поставяне на ваксина, тъй като протичането на инфекцията е по-тежко в тези случаи“.

Данните от последното денонощие

491 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 9233 теста, което значи, че положителните проби са около 5,3%.

В петък са починали 10 души с коронавирус, като 90% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 3919. В болница е лекуват 879 пациенти, от които 82 са в интензивни отделения.

През вчерашния ден са поставени 1436 дози ваксина - така общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас е 2 055 767.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама