Минчев: Няма опасност от разпадане на управляващата коалиция

16:27, 02 май 22 / Политика 25 1675 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ние от „Продължаваме промяната“ ще гласуваме за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем. Трябва да изберем между т. нар. неутралитет или да покажем, че ние сме част от демократичния развит проспериращ западен свят. Това коментира председателят на Народното събрание Никола Минчев пред журналисти в местността Оборище, където се включи в национален събор по повод 146 години от Априлската епопея. 

По думите на коалиционен съвет ще се търси оптимален вариант за военната помощ, който да е приемлив и за Българската социалистическа партия. 

Петков разкри какво е поискал от него Зеленски

Припомняме, че БСП е единствена от четирите партии в управляващата коалиция, която е против гласуването на военна помощ, докато „Демократична България“, „Има такъв народ“, а от миналата седмица и „Продължаваме промяната“ подкрепят.

Минчев уточни, че не вярва коалицията да се разпадне, въпреки позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че при гласуване на военна помощ за Украйна, социалистите са готови да излязат от управлението. Тя се закани, че като министър на икономиката, който има последната дума за износа на оръжейна продукцията от страната, няма да позволи това и ще подаде оставка.

Според Минчев няма опасност това да се случи. По думите му поисканото от президента на Украйна Володимир Зеленски - ремонт на техника в „Терем“ и „Авионамс“, е най-подходящото като помощ. „Ако можем да помогнем по този начин , мисля че би било много добре“, посочи председателят на парламента. Той смята, че ако от това има нужда украинската страна, а ние можем да ѝ помогнем по този начин, би било отлично.

България може да ремонтира украинска военна техника

Има политици, които се заиграват с притесненията на хората, породени от факта, че в близост до страната ни се води война. Трябва да е ясно, че предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, то тази война щеше да се води в момента между много държави, но това не е така - тя се води между две държави“, заяви още Никола Минчев, цитиран от „Мediapool“.

При всички положения ще стигнем до разглеждане на проектите на решения и залата ще реши, допълни председателят на Народното събрание.

„Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни да вземем тежки решения с последици върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в различни позиции, често пъти дори противоположни. Но винаги трябва да се водим от националния интерес, от принадлежността си към демократичния свят и верността към неговите ценности. Това е и поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в събранието в Оборище“, каза в словото си пред националния събор в местността Оборище Минчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама