Издръжката на тричленно семейство е скочила с близо 300 лв. за година

14:29, 05 май 22 25 1311 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Издръжката на тричленно семейство е скочила с близо 300 лв. за година. Това изчислиха експертите от КНСБ.

Заради растящите цени се увеличава и сумата, необходима за едно тричленно семейство на месец. Така необходимата месечната издръжката за едно тричленно семейство в началото на годината у нас е била 2 189 лв, което е с 283 лв. повече спрямо началото на 2021 година, предаде Bulgaria On Air.

За издръжката на домакинство от един работещ са необходими 1 216 лв., което е увеличение със 157 лв. От данните става ясно, че от началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%.


„Не е нормално цената на труда да не нарасне с толкова, с колкото е поскъпнал животът. За първи път от над 10 г. българинът загуби реална покупателна способност“, заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„18% номинален ръст през следващите 4-5 г. би довел минималната работна заплата да се изравни с необходимите средства за издръжка. Това е възможно. Видяхме в много държави от ЕС, които я увеличиха с 12-13% в началото на годината, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама