Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май

19:58, 05 май 22 / Политика 25 1364 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май. Това стана ясно след среща между премиера Кирил Петков и българския бизнес и профсъюзи.

„Българското правителство работи силно, за да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром”. Оценяваме рисковете, които войната може да донесе не само на България, а на цяла Европа. Компенсациите ще бъдат финализирани другата седмица с министъра на енергетиката. За газа се надяваме в следващите няколко дни да дадем ясна перспектива за ценовите нива. Надяваме се да няма повишение. В момента газоподаването не е спряло“, обясни министър-председателят,цитиран от Нова телевизия.

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“

„Бяхме тук, за да настояваме да направим необходимото по отношение на енергийните цени, да намалим темповете на растеж на цените, да запазим работните места. Предложихме го на Петков, Нинова и Василев. Настояваме компенсациите за електрическата енергия да продължат, докато това е необходимо. Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговори с енергийния министър да видим докъде можем да стигнем", заяви Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара.

Не се провидя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите докато те са още малки, каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни важността на започването на работа на съвет по Зелената сделка към МС, който все още не работи.

Ние сме в протестна готовност за 18 май. В случай, че условията за помощи заради високите цени на тока са неприемливи, ние няма да имаме избор, категорични са работодателите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама