Путин се е извинил за думите, че Хитлер е имал „еврейска кръв“

20:23, 05 май 22 / Свят 25 1796 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският президент Владимир Путин се е извинил за думите на външния министър Сергей Лавров, че Адолф Хитлер има „еврейска кръв“, предаде CNN. Извинението е поднесено в разговор с израелския премиер Нафтали Бенет, се казва в изявление на офиса му.

От руска страна също съобщават за разговора и за това, че е обсъдена темата за Холокоста, но не споменават за извинениe, предаде Нова телевизия.

„И какво като Зеленски е евреин, Хитлер също е с еврейска кръв“

Двустранните отношения се обтегнаха напоследък след изказване на руския външен министър Сергей Лавров, както и настояването на геворителя на външното министерство Мария Захарова, че в Украйна воюват наемници от Израел. 

Преди дни в интервю за италианска телевизия руският външен министър беше попитан как Русия може да твърди, че трябва да „денацифицира“ Украйна, когато президентът на страната Володимир Зеленски е евреин. „Когато казват: „Каква нацификация е това, след като ние сме евреи", аз мисля, че Хитлер също има отчасти „еврейска кръв”, така че това не означава нищо“, каза Лавров, в превод на италиански от преводач на канала.

Израел разкритикува Лавров, заявявайки, че твърдението му е непростима“ лъжа, която омаловажава ужасите на нацисткия Холокост. Властите в Израел веднага повикаха руския посланик за обяснение и настояха за извинение. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама