Украински представители идват у нас за конкретните параметри на военната помощ

10:04, 06 май 22 / Политика 25 1230 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Следващата седмица у нас ще дойдат украински представители, за да се работи по конкретни параметри на военната помощ, който България ще предостави на Украйна. Това каза пред bTV военният министър Драгомир Заков. Той обаче не уточни какви точно ще са тези параметри, защото разговорите предстоят.

Министърът на отбраната честити празника на всички български граждани и най-вече на жените и мъжете в униформа. „Това е изключително светъл празник и нека св. Георги да им дава сила и светлина в мисията, която имат. Тя е изключително отговорна“, каза Заков.

„Ние трябва да и дадем ясна сметка за това колко трябва да помагаме на нашата армия да може да защитава териториалната цялост и суверенитета на България“, допълни военният министър.

Той призна, че страната ни има някои липси в способностите, но това всъщност е и силата на членството ни в организации като ЕС и най-вече в НАТО, където може да разчитаме на колективните способности. „Това, разбира се, не отменя ангажимента да развиваме наши собствени способности“, уточни Заков. За това са нужни политическа воля, правилни решения, както и правилно харчене на средствата. Не е въпрос просто да се закупи нещо, ние трябва да купуваме способности и да можем да ги използваме“, заяви още военният министър.

Как ще пазим българското небе?

Експлоатационната годност на МиГ-29 е до 2030 г., просто има част от ресурса, който изтича. Нашата цел в момента е да можем да използваме тези самолети до момента, в който вече можем да бъдем напълно оперативни с F-16 Block 70. Възможно е в междинен период да се наложи да използваме и самолети втора ръка или самолети на лизинг“, обясни военният министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама