Полицията в Берлин забрани украинските знамена на 8 и 9 май

17:38, 07 май 22 / Свят 25 3723 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кметството в Берлин забрани да се развяват руски и украински знамена в близост до 15 паметника на честванията за края на Втората световна война на 8 и 9 май. Полицията смята, че поводът е деликатен и може да се стигне до сблъсъци.

Забраната на украинското знаме предизвика гневни реакции. Украинският посланик Андрий Мелник реагира бурно в Twitter и настоя забраната за украинското знаме да се отмени, но напразно. 

За 8 май са планирани над 50 събития. Мелник писа снощи в Twitter акаунтите на кмета Франциска Гифи (СПД) и на берлинската полиция, че това е „скандално решение“, което трябва да бъде отменено. „То е шамар за Украйна и удар в лицето на украинския народ“. Към него се присъедини лидерът на местните християндемократи Кай Вагнер, който написа: „украинското знаме е знак на борбата за свобода - как е възможно Берлин така безсърдечно да го забрани?! Г-жа Гифи трябва да отмени това болезнено решение. Солидарност с Украйна!“. Общинският съветник от Свободните демократи Тобиас Баушке допълни: „Цветовете на Украйна са цветовете на свободата. Който в тези времена забранява знамето, потъпква ценностите ни. Отменете заповедта“.

Още вчера мотористите „Нощните вълци“, които се свързват с руския президент Владимир Зеленски, позираха пред съветският паметник в Берлин. Те смятат, че победата над нацистка Германия е изцяло руска, независимо че милиони украинци също са се сражавали в съветската армия, съобщи „Сега“, като се позовава на „Билд“. 

Заповедта на берлинската полиция не важи само за военни ветерани, за държавни делегации и дипломати. 3400 полицаи ще охраняват утре и в понеделник събитията, посветени на края на Втората световна война. 

Шефът на полицията Барбара Словик заяви, че няма да допусне да се стигне до „инструментализиране на отбелязването на паметните дати“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:30, 08 май 22

Побъркан свят! Дано всичко това не свърши много лошо!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама