Десетки загинали при руска бомбардировка на училище в Източна Украйна

11:20, 08 май 22 25 2092 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай съобщи за десетки загинали при руска бомбардировка на училище в украинското село Билохоривка, пишат „Ройтерс“ и БТА.

По думите му най-вероятно са загинали 60 души, останали под развалините. Гайдай твърди, че Русия е хвърлила вчера следобед бомба върху училище, в което се били скрили около 90 души. Трийсет души са спасени. Седем от тях са ранени, написа той в Telegram.

Село Билохоривка е „гореща точка“ на бойните действия последната седмица, пише изданието „Украинска правда“, цитирано от Би Би Си.

Всички жени, деца и възрастни са евакуирани от „Азовстал“ 

По-рано бе съобщено, че всички жени, деца и възрастни, които седмици наред се криеха в завода „Азовстал“ в Мариупол, са евакуираниНа територията на завода остават украински войници, посочи Би Би Си, като цитира украинския вицепремиер Ирина Верешчук. 

„Заповедта на президента е изпълнена: всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от „Азовстал“. Тази част от хуманитарната операция в Мариупол е завършена, каза вицепремиерът в канала си в Telegram, без да даде повече подробности.

Ракетни удари в Одеса

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че повече от 300 цивилни са спасени през първата фаза на евакуацията от завода. По думите му сега властите се подготвят за втората фаза на евакуация на ранените и медиците. Той посочи, че Киев се опитва да изтегли и защитниците на „Азовстал“, но отбеляза, че това е извънредно трудно. „Продължават усилията за отварянето на хуманитарни коридори за всички жители на Мариупол и околните населени места, каза още Зеленски“, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

Към момента не е ясно къде се намират евакуираните хората, които са напуснали Мариупол. В миналото, след като цивилните граждани бяха извеждани от стоманодобивния завод „Азовстал“ и други райони, обкръжени от контролираните от Русия войски, те бяха изпращани в т.нар. филтриращи лагери на Русия, създадени за настаняване на цивилни, преди да им бъде позволено да продължат към контролираната от Украйна територия. В един от случаите това прехвърляне продължи пет дни, въпреки че разстоянието можеше да бъде изминато за часове, пише Би Би Си, цитиран от bTV. 

Москва: 1,16 милиона души са евакуирани от Украйна на руска територия

В същото време, според данни на министерството на отбраната в Москва, около 1,16 милиона души, сред тях 205 000 деца, са били прехвърлени от Украйна на руска територия от 24 февруари досега, пише bTV, като се позовава на ДПА. Само от петък тази седмица от Украйна в Русия са транспортирани 18 580 души, сред които 1840 деца“, каза генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Русия твърди, че евакуира хората на своя територия, за да ги предпази от сраженията в Източна Украйна. Киев обвинява Москва, че хората са премествани против волята им, като не им се разрешава да заминат за места под украински контрол.

Зеленски покани Шолц в Киев на 9 май

Великобритания и Германия с допълнителна помощ за Украйна

Междувременно Великобритания обяви, че ще отпусне допълнително 1,3 милиарда лири (1,6 млрд. долара) военна помощ на Украйна, предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА. 

Обявената сума, която ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи, почти удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна. По-късно този месец Джонсън ще се срещне с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна.

Германското министерство на развитието пък ще отпусне допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктура и сгради. Това заявява министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за „Билд ам зонтаг“ цитирано от ДПА. По думите ѝ е важно Германия да помага на Украйна не само с оръжия, но и да направи „по-поносим живота на украинския народ“. За целта размерът на средствата по програмата за незабавна помощ за Украйна се увеличава от 122 на 185 млн. евро. Средствата ще се изразходват за възстановяването на снабдяването с питейна вода, както и на разрушени жилищни сгради, училища и детски градини.

„Другите министерства дават много повече и ние също ще направим повече. Където спрат да падат бомби, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново. Моето министерство също е готово за това“, добавя Свеня Шулце.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама