Нов скок на цената на водата от 1 август

15:22, 09 май 22 25 1887 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Скок в цената на водата от 1 август предвиждат разчети на ВиК дружества след отпадането на мораториума върху водата, тока и парното.

Цена от над 4 лева за кубик, показват сметките на водните оператори за поне шест общини, сред които Сливен, Плевен, Варна, Стара Загора, Разград и Шумен.

След 1 юни топлата вода в София е „отворен въпрос“

„Предполагам, че в по-голямата си степен те ще бъдат удовлетворени, тъй като дружествата изпаднаха в тази кризисна необходимост с поскъпване на енергийните носители и необходимост от повишаване на работните заплати“, каза Димитър Кочков, член на КЕВР, пред bTV. 

Най-скъпа вода вероятно ще пият в Шумен - вместо 3,43 лева сега цената може да скочи над 4,50 лева за кубик. Предложенията са внесени в регулатора.

Четири водоснабдителни и канализационни дружества за следващите пет години предвиждат цената на услугите им да се повиши от 30 до 45%. Поскъпването в Габрово за настоящата 2022 г. се предвижда да е 30%, в Русе се предлага да е 31 на сто, в Плевен – 36%, а във Велико Търново – 45 на сто. Повишението се предлага да продължи до 2026 г., когато цените спрямо настоящите ще се вдигнат от порядъка на 72-77%, пише „Мediapool“.

Според обявените намерения на ВиК Плевен водата трябва да поскъпне от сегашните 2.94 лв.на 4 лв. с ДДС, а през 2026 г. да стане 5.20 лв. с ДДС.

Във Велико Търново предвиденото увеличение е от настоящите 2.38 лв. на 3.46 лв. с ДДС, което е най-голямото като процент, но цената ще е най-ниската от четирите ВиК-та. След четирит години се изчислява, че водата трябва да струва 4.63 лв. с ДДС.

В Русе, ако се приеме предвиденото увеличение водата ще се вдигне от сегашните 2.94 лв. на 3.85 лв. с ДДС, докато през 2026 г. цената се предвижда да набъбне на 5.13 лв. с ДДС.

В Габрово за тази година се предвижда цената да се вдигне от 2.62 лв. на 3.39 лв. с ДДС, а след четири години да стане 4.50 лв. с ДДС.

Четирите водни дружества искат поскъпването, независимо че не покриват всички 30 показатели за качеството на техните услуги. ВиК Плевен покрива само 10 показателя, ВиК Велико Търново – 11 показателя, ВиК Русе – 5 показателя, ВиК Габрово – 9 показателя, отбелязва Ковачева в подкрепа на това, че високата цена на ВиК услугите не води до подобряване на тяхното качество.

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против поскъпването с аргумента, че то няма да подобри качеството на услугата, но ще задълбочи бедността и социалното изключване в тези региони. В настоящите условия на кризи, за потребителите ще стане непосилно да погасяват по-високите цени на водата, което от своя страна пък ще затрудни още повече ВиК операторите да събират задълженията. Следователно, увеличението на цените на ВиК услугите е нецелесъобразно, смята общественият защитник.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама