Вселенската патриаршия признава македонската църква като Охридска архиепископия

20:48, 09 май 22 25 1674 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква. Това пише в официално съобщение на Вселенската патриаршия. От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Вселенската патриаршия съобщава още, че приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан.

Църквата в Сърбия трябва да уреди административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция, посочват още от Вселенската патриаршия.

За име на тази църква се признава „Охридска“ (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина „македонска“ и всякакви други производни на думата „Македония“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:38, 09 май 22

Така ще е, докато БПЦ е оглавявана от руски агенти, които пропуснаха златната възможност ние да я припознаем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама