НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море

11:14, 10 май 22 / Свят 25 1594 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море, каза днес при посещението си във Варна командирът на Военноморското командване на Алианса (MARCOM) вицеадмирал Кийт Блънт. Той бе посрещнат с официална военна церемония пред Щаба на Адмиралтейството от командира на българските ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

При визитата на вицеадмирал Блънт акцент в разговорите ще бъде сигурността в Черно море, обясни Михайлов. Двамата ще посетят Военноморския координационен елемент в базата във Варна. Ще бъде уточнено по какъв начин да се осигури по-добра координация между всички държави членки на НАТО в Черно море. 

Депутатите одобриха военнотехническа помощ за Украйна

Солидарността в тези трудни времена е важна и искам да уверя, че НАТО остава обвързан с Черно море и региона“, допълни вицеадмирал Блънт. Той каза, че координацията в акваторията е много важна и българските ВМС, които са много способни, играят голяма роля за нейното постигане.

Блънт посочи, че няма как да сподели какви са оперативните планове на Алианса, но увери, че НАТО не планира да остане задълго извън Черно море. Той изрази задоволство от възможностите и способностите на Военноморските сили на България, Румъния и Турция, предаде БТА.

Блънт допълни още, че ревизия на плановете на НАТО се прави всекидневно, съобразно обстановката. „Разполагаме с подводници, кораби и самолети и ежедневно адаптираме тяхната програма и схема на маневриране“, обобщи Блънт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама