Кабинетът готви мерки за намаляване цените на горивата

12:51, 10 май 22 / Политика 25 2365 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Антикризисен пакет от мерки за над 1,5 млрд. лева. Това е планът на управляващата коалиция за потушаване на ценовия скок в редица сектори, стана ясно след извънредния експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник вечерта.

1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото

Част от мерките включват освобождаване от акциз на тока и на природния газ, използван като моторно гориво съгласно някои от разпоредбите на енергийната директива, обяви депутатът от „Продължаваме Промяната” Венеция Ангова в ефира на Нова телевизия.

„Управлява поколение, което не помни грешките на миналото“

Предвижда се и намаляване на ставката на ДДС на 9% за доставките на природен газ, както и компенсации за крайните потребители, физически лица за закупени горива.

В мерките се включват да се изплаща инфлационна добавка към пенсиите от 60 лв. Такава обаче се обмисляла и за семейства с деца. 

„Министерство на финансите си е свършило отлично работата в това да събере огромен набор от мерки и да пресметне евентуалния им ефект, които те биха имали върху гражданите и фиска. Пакетът е на стойност над милиард и половина“, обяви Ангова. „Правителството показа, че го е грижа за гражданите и бизнеса. Сега се търси най-доброто решение как да се помогне чрез инфлационни мерки”, добави тя. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама