„Издържаме държавата, не сме просяци“: Бизнесът излиза на национален протест

17:25, 11 май 22 25 1484 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Петте национално представени работодателски организации (НПРО) - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, обявиха, че ще излязат на национален протест на 18 май. Причината - високите цени на горивата и на тока. 

Техните искания са компенсациите за ток да се удължат докато е необходимо, както и бюджетът да поеме разликата между цената на руския газ, който бе спрян, и на алтернативните доставки. Правителството обаче обяви в сряда, че са договорени за юни доставки на природен газ от САЩ на цени, под тези на „Газпром“, което означава поевтиняване. Работодателите се обявяват още за спасяване на българската икономика, прогнозируемост и конкурентоспособност, спасяване на работните места и доходите, намаляване на темповете на инфлацията испиране на обедняването на нацията.

Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май

Демонстрацията ще се проведе от 12.00 до 17.00 часа пред Министерския съвет. Протестът ще премине под мотото „За сигурна енергия на достъпни цени“. За същата дата е предвиден и протест на превозваческите фирми, чиито искания бизнесът  подкрепи още във вторник.

Полицията освободи входовете на София от протестиращите превозвачи

В декларация те изразиха недоволството си към държавата, като обявиха, че тя ги третира като просяци, които чакат подаяния. По думите им в продължение на почти една година нито едно правителство не е чуло техните прогнози, аргументи и предложения. Те обвиниха правителството, че „остава глухо“ за техните предложения за решаване на проблема със скъпите енергоресурси. 

„Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува“, изтъкват те в изявлението си. Според тях правителствените мерки в подкрепа на фирмите са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни. Работодателските организации посочват, че непосилните цени на горивата за предприятията водят до „лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин“.

Те заявяват, че не искат подаяния, а сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините. Смятат, че с подходящи мерки трябва да се върне това, което е надвзетото от предприятията и хората.

Работодателите искат още разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки. 

Бизнесът декларира, че протестът не е политически, но ще искат оставката на правителството, ако не изпълни исканията им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама