Убиха репортерка на „Ал Джазира“ при отразяване на израелска операция

21:30, 11 май 22 / Свят 25 1589 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Журналистка от телевизия „Ал Джазира“ беше застреляна и убита, докато отразяваше операция на израелската армия в град Дженин в Западния бряг. За това съобщи палестинското здравно министерство.

Тя е била простреляна в главата с един куршум, въпреки че е била облечена в жилетка, на която е пишело „PRESS“, пише bTV, като се позовава на „Ал Джазира“.

Катарската телевизия обвинява Израел за убийството ѝ, а властите в Тел Авив казват, че тя вероятно да е била простреляна от въоръжени палестинци.

51-годишната Ширин Абу Акле е дългогодишна палестинска репортерка, която е уважавана сред военните кореспонденти по целия свят. Тя е едно от най-разпознаваемите лица на арабската служба на Ал Джазира. Друг палестински журналист, работещ за израелския вестник Ал-Кудс, беше ранен, но е в стабилно състояние.

Израелските власти казват, че са провеждали операция в бежански лагер в Дженин, където са търсили да заловят терористи. Тогава са попаднали под тежък обстрел и са били атакувани с експлозиви. Те са стреляли в отговор на атаката.

Тел Авив каза, че разследва смъртта на репортерката и поиска съвместно патологично разследване с палестинските власти. Те казаха, че вероятно Абу Акле е била убита от въоръжените палестински бойци, които са нападнали израелските военни, предава Би Би Си.

„Журналистите трябва да бъдат защитени в зоните на конфликт и всички ние носим отговорност да стигнем до истината“, написа външният министър на Израел Яир Лапид в Twitter, цитиран от „Свободна Европа“.

През последните седмици Израел почти всеки ден провежда операции в Западния бряг след серия от нападения, извършени от палестинци на израелска територия. Предполага се, че голям брой от палестинските нападатели произхождат от Дженин и околността му. Градът и намиращият се в него бежански лагер са си създали репутацията на екстремистки бастион, пояснява „Асошиейтед прес“.

Европейският съюз и Арабската лига осъдиха убийството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама