Русия забрани на бивши поделения на „Газпром“ в Европа да купуват руски газ

09:07, 12 май 22 25 1971 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия наложи санкции на поделения на Газпром Германия и десетки други бивши дъщерни фирми в страните, които са наложили санкции на Москва. Това стана след като Украйна прекрати преноса на руски газ за Европа през един от маршрутите.

Новината дойде на фона на тежки сражения в Източна Украйна. Вчера Германия съобщи, че е започнала да обучава украински войници да използват мощна артилерийска система, пише „Свободна Европа“.

Руският транзит на газ за Европа намаля с една четвърт, след като Киев обяви, че спира доставките през станция Новопсков в Луганска област. Украйна обвини руските окупационни сили в намеса в технологичния процес и обяви форсмажор.

Вчера Русия наложи санкции над поделения на „Газпром Германия“, която беше поставена под контрола на германското правителство в края на април. Общо санкции са наложени на 31 компании, на които е забранено да търгуват с „Газпром“ и техните плавателни съдове нямат право да влизат в руски пристанища. Говорител на икономическото министерство в Берлин каза, че проучва ситуацията, но доставките на газ са гарантирани.

Украйна остана главна транзитна точка за руския газ за Европа дори и след началото на руската инвазия на 24 февруари. Европейски лидери са изразявали притеснение, че Русия може да спре доставките на газ като отмъщение за наложените санкции.

В опит да ги заобиколи, Москва поиска плащане на доставките в рубли, а страните от ЕС отказаха. Заради това „Газпром“ спря доставките за България и Полша, чиито плащания бяха първи. България обаче намери изход и в момента в страната няма криза с доставките на газ.

Вчера премиерът Кирил Петков се завърна от Съединените щати, където договори доставките на американски втечнен газ. България ще получи газ с два кораба за юни, която ще бъде на стойност „малко под цената на „Газпром“, а след това ще сключи дългосрочен договор без посредници и на „доста по-ниски цени“ от моментните на пазара, каза Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама