Защо най-бавната скорост на звук в природата е тази на гласа на майката?

19:30, 12 май 22 / Любопитно 25 1717 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-бавната скорост на звук в природата е тази на гласа на майката – започваш да го чуваш чак на 40. До днес това бе само виц, но учени от университета „Стандфорд“ доказаха, че всъщност точно така действа човешкият мозък.

Реакцията на подрастващите към определени гласове се променя в пубертета. От около 13-тата година нататък гласът на майката спира да се различава като абсолютен приортиет и се изравнява по важност със сигналите, които ни дават гласовете на другите околни, установяват изследователите. Проучването им е публикувано в научното списание „Нойросайънс“.

Един на всеки пет тийнейджъри има проблем със слуха

При скенинг на мозъка на деца под 12 години се вижда експлозивна реакция на невроните, когато чуват гласа на майката. Задействат се емоционалните центрове. Около 13-атата година обаче тази реакция изчезва. Мозъкът на тийнейджъра започва да реагира еднакво на гласа на майката и на гласа на другите околни. Активират се части на мозъка, които са свързани със звуковата преработка, филтрирането на важна информация и спомените. Когато майката казва незначителни неща, мозъкът не реагира активно. Промените са толкова видими за учените, че те могат да посочат точната възраст на едно дете според реакцията на мозъка му към майчиния глас, пише „Клуб Z“.

Човешкият мозък се променя с възрастта и започва да става внимателен към околните, а не само към родителите, за да се напасне към околната среда, да се социализира. Това е задължително за оцеляването, обяснява ученият Винъд Менън.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама