КЕВР утвърди цената на природния газ за май

20:30, 13 май 22 25 2182 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 май, в размер на 162,17 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Цената е с близо 14% по-висока в сравнение с 142.59 лв./MWh за април.

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“. В изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ предприе действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители, съобщиха от регулатора.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Същевременно за месец юни актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за април и значително по-ниска от цената за май. Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“.

Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

Проверяват цената на газа за май

Припомняме, че последното заседание на КЕВР, което трябваше да се проведе на 10 май, бе отложено заради започнатата от Министерство на енергетиката проверка относно ценообразуването на природния газ.

Преди дни президентът Румен Радев призова енергийния регулатор и обществения доставчик час по-скоро да обявят цената за синьото гориво, за да може бизнесът и потребителите да прогнозират своите разходи.

Междувременно изненадващо „Булгаргаз” излезе с прогнозна цена на синьото гориво за юли, независимо че дружеството не е обявило какви са изчисленията му за май и юни. Прогнозната цена с 48 стотинки по-ниска от последната обявена - за април.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама