Путин: Членството на Финландия в НАТО ще бъде „грешка“

19:06, 14 май 22 / Свят 25 2400 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският президент Владимир Путин определи като „грешка“ намерението на Финландия да се присъедини към НАТО. Това се случи по време на телефонен разговор с президента на Финландия Саули Нийнистьо, който съобщи на Путин, че страната му планира да кандидатства за членство в Алианса.

Финландия с историческо решение: Поиска да влезе в НАТО 

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко каза, че отговорът на Москва на евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО ще зависи от това каква военна инфраструктура ще бъде разположена на територията им. Той добави, че Москва ще „предприеме адекватни ответни мерки“, ако в двете държави бъдат разположени ядрени оръжия.

Финландия и Швеция заговориха за възможността да се присъединят към НАТО след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Президентът и премиерката на Финландия вече поискаха страната да се присъедини към Алианса „без забавяне“. Очаква се двете държави да обявят кандидатурите си официално.

Днес президентът на Финландия съобщи на Путин намерението на страната си да се присъедини към НАТО. „Руските искания в края на 2021 г., целящи да попречат на разширяването на НАТО, както и инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., фундаментално промениха средата за сигурност на Финландия“, каза Саули Нийнистьо по време на разговора.

Кремъл съобщи, че Путин е предупредил президента на Финландия, че отказът от традиционната на политика на неутралитет „ще бъде грешка, тъй като няма заплаха за сигурността на Финландия“.

Русия спря износа на ток за Финландия

Такава промяна във външната политика на страната може да има отрицателно влияние върху отношенията между Русия и Финландия, предупредил е Путин, цитиран от „Свободна Европа“.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия, а Швеция е съседка на Финландия. Двете страни са партньори на НАТО. Техни представители участват на срещи на високо ниво на Алианса, а армиите им провеждат съвместни военни учения с НАТО. Те обаче не могат да се възползват от клаузата на Северноатлантическия договор за колективна отбрана. Тя гласи, че нападението срещу една държава от Алианса е нападение срещу всички.

В събота започва двудневна среща на външните министри на държавите от НАТО. Очаква се да присъстват представители на Финландия и Швеция. Редица държави от НАТО вече изразиха подкрепа за евентуалното членство на двете страни.

Изключение е Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че страната му „не гледа положително“ на бъдещото присъединяване на Финландия и Швеция в НАТО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама