Драстично поскъпване на дрехи и обувки

11:08, 16 май 22 25 1457 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените и забавени доставки значително увеличават и разходите за производство. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с между 30 и 50%. А най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на  големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, категорични са и производителите, и търговците.

„След нова година спряхме вече и да смятаме. Всяка седмица има някакво увеличение на всичко, което ние снабдяваме”, каза пред Нова телевизия Миглена Христова, която е собственик на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на дрехи, сметката за Радина Банкова никога не е била толкова сложна. Хиляди трикотажни облекла, произведени тук, достигат до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, отново пресмята разходите за производство им. Растат както цените на материалите, така и сроковете за доставката им.

Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще дойде. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна”, казва производителят на модни облекла.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на дрехи - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка следваща доставка идва на нови по-високи цени.

През лятото се очаква нов скок, но по-малък, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче ръстът на щандовете ще е значителен, предупреждават търговците.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама