Откриха два нови социални центъра за 24-часова грижа в Сливен

11:45, 16 май 22 25 1529 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кметът Стефан Радев откри два нови социални центъра в Сливен, чието строителство започна преди година. Единият център е за грижа за лица с психични разстройства, а другият - за грижа за лица с умствена изостаналост. Кметът заяви, че вероятно няма по-добри условия в страната за такъв тип услуги, а Община Сливен има една от най-добре развитите социални системи в България.

Смея да кажа, че няма по-добри условия в страната за такъв тип услуги, които са много важни, защото тези хора са част от нашето общество, част от семейства на наши съграждани. Важно е да имаме такива центрове, в които те да живеят при добри условия и много добра грижа. Знаете за големите институции, в които се изпращат такива хора и в сравнение с тях, нашите центрове предлагат по-добра и по-подходяща политика за по-високо качество на живот. Ще продължим да полагаме усилия в посока на развитие на социалните услуги, които предоставяме“, каза кметът.

Той припомни, че в момента Общината строи още два центъра - за временно настаняване на бездомни лица и временен подслон на жертви на домашно насилие. „Така ще надградим системата за социални услуги в Община Сливен, която е една от най-добре развитите такива системи изобщо в България“, допълни Стефан Радев.

По време на откриването заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова информира, че финансирането на двата центъра за първите 12 месеца ще бъде от проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. След този срок услугите ще станат държавно делегирана дейност, съобщиха от общината.

„На 9 май сме обявили подбор на персонал – ръководител на двата центъра, социални работници, психолози, санитари, медицински сестри. Срокът за подаване на документи е 20 май. Стремежът ни е да осигурим качествени 24-часови грижи за тази рискова група“, каза тя.

Всяка от двете сгради е с капацитет 15 места и осигурява лични помещения за ежедневни дейности в малка група и помещения за общи занимания. Обзавеждането и оборудването осигурява достъпна среда за хора с двигателни увреждания. Отоплението ще бъде чрез газифициране. Осветлението - с енергоспестяващи осветителни тела. Засадена е нова растителност. Строителните дейности са извършени по проект „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в община Сливен “ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и с дофинансиране от Общината. Стойността на безвъзмездната помощ за изграждане на двата центъра възлиза на над 1 120 000лв., а Общината вложи собствени средства в размер на 250 000 лева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама