Мъск срещу Русия: ще се пренесе ли войната в космоса?

13:10, 17 май 22 / Свят 25 1803 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мъск срещу Русия: ще се пренесе ли войната в космоса? С това заглавие „Дойче Веле“публикува статия, в която проследява напрежението между американския милиардер Илон Мъск и Русия. Причината е системата си от сателити Starlink, която Мъск предостави на Украйна, което според експерти може да пренесе войната в космоса.

* Публикуваме материала без редакторска намеса.

 

Илон Мъск е известен с редовните си и провокативни публикации в Тwitter. Но наскоро той написа нещо, което накара да изтръпнат дори тези, които са свикнали с тона му: „Ако умра при неизяснени обстоятелства, искам да знаете, че ми беше приятно да се познаваме“.

По този начин Мъск реагира на заплахата, която му отправи шефът на руската Федерална космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин. От няколко седмици двамата си разменят обиди и заплахи. Известно е, че Мъск предостави на Украйна връзка с неговата мрежа от сателити Starlink, а Рогозин го заплаши, че за това ще отговаря „като възрастен“.

„Всичко сочи, че Русия не е в състояние да блокира комуникацията на украинците през Starlink“, казва Даниел Фьолзен от фондация „Наука и политика“. „В този смисъл неприкритата заплаха на Рогозин е израз на фрустрацията на руското правителство“.

Малко след началото на войната Мъск изпрати на Украйна терминали, които позволяват връзка със сателите Starlink, в отговор на молба на вицепремиера Михайло Федоров. 

Появиха се съобщения за това, че освен за граждански нужди и за администрацията, украинските военни също са използвали мрежата от сателити на Мъск, обяснява Фьолзен. Това още веднъж доказва, че тази технология е с двойно предназначение - цивилно и военно, обобщава експертът.

Русия се опитва да смущава работата на сателитите

Освен доказателствата, че руските военни се опитват да смущават работата на американската сателитна навигационна система GPS, след началото на войната в Украйна беше извършена и кибератака срещу сателитите на частна американска компания.

„Кибератаката е извършена един час преди непровокираното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., улеснявайки по този начин военната агресия“, стана ясно от декларация на ЕС. „Тази кибератака оказа значително въздействие, като предизвика безразборни прекъсвания на комуникацията и смущения в работата на редица публични органи, предприятия и потребители в Украйна и засегна също няколко държави - членки на ЕС.“

ЕС за първи път обвини Русия пряко за кибератака

Примерът с Украйна показва, че все по-развитата сателитна техника води до използването на космоса за граждански и икономически цели, но върви ръка за ръка и с военното дело. Затова и все повече държави създават структури за защита на сателитната си инфраструктура. От миналата година и в германския Бундесвер работи такова звено.

Москва разполага с технология за разрушаване на сателити

Миналия ноември Русия за първи път тества своя противосателитна ракета, с която успешно разруши свой излязъл от строя изкуствен спътник - демонстрация на мощ, при която беше произведено голямо количество космически боклук. По-евтин, но ефективен начин за смущаване работата на сателитите са лазерни системи, насочвани от Земята.

Но също и други сателити могат да бъдат използвани за смущаването на работата или дори за унищожаването на други спътници, казва шефът на щаба на космическия отдел към Бундесвера полковник Марко Мандерфелд. „Сателит може да бъде умишлено ударен челно или пък да се доближи до друг сателит с цел да го отклони от орбитата му. По-сложен е въпросът с използването на сателит за стрелба срещу друг такъв“, обяснява полковникът.

Дотук Starlink устоя на опитите за кибератаки и хакерски нападения

Междувременно Илон Мъск отговори в Туитър на шефа на Роскосмос: „Дотук Starlink устоя на вашите опити за кибератаки и хакерски нападения, но вие увеличавате усилията си“.

Руският тест от миналия ноември може да се разглежда и като предупреждение към Мъск и неговата сателитна система Starlink. Огромната мрежа от сателити на американската компания, която поддържа добри отношения и с правителството на САЩ, е ясен знак за американското превъзходство в космоса и е против руските интереси в сферата на сигурността. „Прави впечатление това, че отстреляният руски сателит е бил на същата височина, която използват и новите сателитни конфигурации като Starlink“, отбелязва Даниел Фьолзен от „Наука и политика“.

Русия показа, че е в състояние целенасочено да унищожава сателити и по този начин да затруднява използването на части от околоземното пространство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама